Srednjovjekovni festival - bajka koju možete doživjeti


Na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljen je šesti Srednjovjekovni festival, koji se od sutra do nedjelje održava u Svetvinčentu. Ova manifestacija predstavlja, kako je rečeno, mogućnost da se srednji vijek doživi otvorenih očiju, a očarava već godinama najmlađe ali i starije posjetitelje. Na tri lokacije - u Kaštelu Morosini-Grimani, Žlinji (udolina iza Kaštela) i na Placi (trg) tijekom tri dana festivala traju programi podijeljeni u tri tematske cjeline - petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja Dan legendi.

Turnir za zlatni kalež

Vitezovi svoj tabor otvaraju u petak u 17 sati, dok je u 19 sati na rasporedu svečani viteški mimohod i prijem kod gospode Grimani u Kaštelu. Večer se nastavlja prikazom borba sabljama, legendom o savinčentskoj vještici, streličarskim programom te dječjom bitkom za Kaštel. Noćni vatreni program počinje u 21.15 sati, a večer završava paljenjem i puštanjem lampiona.

U subotu valja izdvojiti Turnir za zlatni kalež od 19.15 sati, demonstracije viteških borbi od 21 sat te spektakularni vatreni program s početkom u 21.40, nakon čega će uslijediti, u 22.20 sati, Noćna bitka i opsada Kaštela pomoću katapulta, vatrenih kugli, strijela i topova. Posebno iznenađenje i programska poslastica ovogodišnjeg festivala bit će nedjeljna gastro ponuda. Finalisti popularnog Gastro showa "3, 2, 1 kuhaj", Doris Vlah i Luka Dančulović iz Opatije te Verica i Dragan Jovanović iz Pule pripremat će delicije od mesa divljači.

Dolaze i Dubovački streličari

U kreiranju bogatog programa sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz nekoliko udruga, domaćih i inozemnih, koje njeguju srednjovjekovne običaje i tradiciju. Iz Hrvatske nastupaju članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, Red srebrnog zmaja, Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi puškari i Istra Inspirit, iz Slovenije dolaze Vitezi Belega Volka, iz Italije Gruppo Musici & Sbandieratori e Figuranti di Saletto te Compagnia d'Arme Malleus, a iz Slovačke Ursus. Prvi put na festival dolaze Dubovački streličari i Corvus Arma iz Slovačke.

Srednjovjekovni sajam i kmetski stolac

Sva tri dana posjetitelji u Kaštelu moći će uživati u jelima koje pripremaju članovi lovačkih društava Zec iz Žminja, Union iz Pule i Jarebica iz Svetvinčenta. Na Srednjovjekovnom sajmu prezentirat će se stari zanati, a svi znatiželjni mogu naručiti srednjovjekovnu frizuru, sudjelovati u Školi povijesnog plesa, uživati u vještinama uličnih zabavljača, iskušati svoje vještine u gađanju lukom i strijelom te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima, ili srednjovjekovne sprave za mučenje. Bit će tu i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge atrakcije.

Za djecu besplatno

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 20 kuna po osobi, dok u dane festivala, od 5. do 7. kolovoza, iznosi 30 kuna. Ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti svakoga dana od 10 do 21 sat u Kaštelu u Svetvinčentu. Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter