Srednjovjekovne dame i konjanici u Savičenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaštel Morosini-Grimani u utorak navečer je vibrirao dobrim raspoloženjem i vedrinom te odisao srednjim vijekom. Kao da je zdanje i samo bilo sretno što je udomaćilo svojih 25 dama, konjanika, vitezova, streličara, obitelj Grimani, fratre, vješticu te veliki broj posjetitelja? Riječ je srednjovjekovnom tematskom parku u sklopu proslave Ivanje i Dana općine Svetvinčenat kojoj se pridružila i tradicionalna manifestacija Naj-koza 2013. u Žlinji.

Tematski srednjovjekovni park osmišljen je kao slijed Srednjovjekovnog festivala koji se već dvije godine u kolovozu održava u kaštelu, a s idejom da kaštel postane ciljano turističko odredište i da mu se povrati dah srednjeg vijeka i života kad je bio u punom sjaju.

Po ulasku u kaštel ispred kojeg su posjetitelje dočekivala dva viteza pogled posjetitelja pada na gondolu, drveni vrtuljak na kojem su prekjučer cičala djeca. Desno od vrtuljka mnogi su probavali gađati cilj lukom i strijelom, a na raspolaganju su im bili engleski dugi luk, sportski i luk za djecu. Definitivno, najatraktivniji je bio kmetski stolac uz pomoć kojeg ste animatora mogli baciti u bačvu vode ukoliko ste loptom pogodili metu postavljenu do njega.

Za muški dio publike vjerojatno je najprimamljiviji bio poligon s vrećama namijenjen koordinaciji pokreta. Naime, ukoliko bi uspjeli proći po gredi, a da ih pritom ne udari vreća, slijedila je nagrada u vidu poljupca dama. Roditelji su djeci mogli kupiti i srednjovjekovne rekvizite poput mačeva, štitova, oklopa, lukova, strijela, a sebe počastiti pilićem ispečenom na ražnju.

Bili su tu i konjanici u autentičnim oklopima srednjeg vijeka. Kostimi na animatorima su autentične replike ručne izrade od kožnih čizmi, do tunika u bojama obitelji Grimani, oklopa po uzoru na mletačke iz 15.stoljeća, haljina, oružja. Prema najavama organizatora (Turistička zajednica i Općina Svetvinčenat) navedeni park bi ove sezone u ponudi trebao biti jednom tjedno, a od iduće čak svakodnevno. (T. G.)


Podijeli: Facebook Twiter