Srednjovjekovna razglednica iz Dvigrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog je vikenda srednjovjekovni Dvigrad, zahvaljujući brojnim udrugama i pojedincima koje je okupila Općina Kanfanar oko projekta Dvegrajskog samanja, disao robinhoodovski. Stari i kameni Dvigrad oživjeli su vitezovi, dvorske dame, streličari, obrtnici, pralje, dvorske lude i svirači u srednjovjekovnim opravama, pod teškim metalnim oklopima i kacigama, ali i prelijepim dvorskim haljinama i pelerinama.

Način života i atmosferu dodatno su organizatori i izlagači obogatili prezentacijom oruđa i oružja - od štitova, toljaga i mačeva, preko tkalačkog stana, srednjovjekovne bolnice i kuhinje, pa sve do djeci posebno interesantnog vrtuljka s pletenim košarama. Posjetitelji su uživali i u srednjovjekovnoj glazbi te prilagođenoj hrani s izdašnim mirodijama iz "mračnog" vijeka. A kada se čitavoj toj slici, koja vas je katapultirala u daleka vremena, doda i vizura pitoresknog Dvigrada, jedino na što bi posjetitelji pomislili je - gdje je moja Lady Marian?

Naravno, za ovu manifestaciju koja se odigravala na otvorenom, na čak šest punktova u Dvigradu, gdjegod i pod šatorom, valjalo je dobro zasukati rukave. Ali trud se isplatio. Dvegrajski samanj, iako organiziran tek drugu godinu zaredom, na dobrom je putu da uz boškarine i fuže, postane još jedan zaštitni znak Kanfanarštine. Za srednjovjekovnu razglednicu iz Dvigrada ipak su najzaslužniji njeni akteri - članovi Udruge Merlin, gosti iz drugih udruga Lijepe naše i susjedne Italije, djeca kanfanarske Osnovne škole "Petar Studenac", koja su tijekom školske godine sami šivali svoje srednjovjekovne odore te štićenici pulske Ville Marie i Centra za rehabilitaciju u Puli. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter