Srednjoškolcima od Umaga do Buja mj. karta 200 kuna


Srednjoškolcima s područja grada Umaga koji putuju do svoje obrazovne ustanove u drugom će se polugodištu školske 2014./2015. godine iz gradskog proračuna plaćati subvencionirani nadstandard, ali po izmijenjenoj računici.

Odluka se odnosi na 408 učenika s područja grada koji svakodnevno ili tjedno putuju prema Bujama, Poreču, Puli, Pazinu, Zagrebu, Zadru, Rijeci, Kopru, Izoli i Piranu. Dosad je Grad Umag imao praksu sufinanciranja prijevoza linearno na svim relacijama 25 posto, ali je izračun krajnje cijene mjesečne karte bio neravnomjeran zbog posebnog izračuna cijene autoprijevoznika.

Stoga se prišlo definiranju fiksnog iznosa troška roditelja za djecu koja putuju na približno jednakim relacijama. Zato će mjesečna autobusna učenička karta za relaciju Umag - Buje koštati 200 kuna, za one koji do Buja kreću iz Picuda, Juricana i Čepljana 150 kuna, a za one iz Materade 100 kuna. Na relaciji Umag - Poreč za učenike koji su isti program mogli upisati u Bujama subvencionirat će se udjel kao da putuju u Buje, dok će za školske programe kojih nema u Bujama Grad Umag sufinancirati 20 posto iznosa cijene karte.

Za prijevoz na relaciji iz Umaga (i okolnih mjesta) do Buja Autotrans d.d. će mjesečno uprihoditi 230.636 kuna, pri čemu će država financirati 129.300 kuna (56 posto), Grad Umag 46.836 kuna (20 posto), a roditelji 54.500 kuna (24 posto), kaže pročelnik umaškog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc. Iz istog odjela izražavaju nezadovoljstvo što Istarska županija neće sudjelovati u pokrivanju dijela troškova koje imaju roditelji po osnovi prijevoza djece, zatim nerealno visokom cijenom prijevoza te odnosom autoprijevoznika prema roditeljima srednjoškolaca zbog čega su zatražili sastanak predstavnika županije, općina i gradova te autoprijevoznika.

Iz uprave Autotransa izrazili su žaljenje zbog nastalih nesporazuma u jesenskom razdoblju te izrazili spremnost odazvati se sastanku, dok se Istarska županija još nije službeno očitovala, pa im je poslana požurnica, stoji u priopćenju umaškog odjela za društvene djelatnosti. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter