Srednjoškolcima čak tisuću kuna za knjige


Mada je ovogodišnjim subvencijama za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škola Općina Fažana iskočila u odnosu na jedinice lokalnih samouprava u okruženju, posljednjim rebalansom proračuna iznosi su i dodatno povećani - i to za sto posto! "Roditelji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole za kupnju udžbenika u ovoj godini primit će 600 kuna subvencije, za učenika viših razreda osnovne škole 800 kuna, a za srednjoškolca čak 1.000 kuna. Za pojedine razrede i uzraste ovi iznosi pokrivaju u cijelosti cijene udžbenika", izvijestio nas je predsjednik Općinskog vijeća Fažane Aleksej Mišan.

Vijećnici jednoglasni

Za tu je namjenu osigurano dodatnih 205 tisuća kuna, dakle 330 tisuća kuna ukupno, za što je bilo potrebno umanjiti subvencije trgovačkim društvima u javnim poduzećima, sredstva za rad Općinskog vijeća i za osnivanje mjesnih odbora. Uvećani iznosi isplaćivat će se po prethodno podnesenim zahtjevima, a roditelji koji to još nisu učinili, zahtjeve bi svakako trebali podnijeti što prije, do kraja mjeseca. Takva je odluka rezultat amandmana koji su podnijeli Mišan i vijećnik Marinko Gazić, a načelnik Radomir Korać prihvatio na prošloj sjednici Vijeća prilikom usvajanja izmjena i dopuna proračuna i pratećih programa, što su vijećnici jednoglasno podržali. Sjednica je održana u petak navečer, nakon što je na sjednici prošlog ponedjeljak odgođeno izglasavanje rebalansa proračuna, programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture te programa gradnje komunalno-vodnih građevina.

Ovogodišnji je proračun praktički ostao na istoj razini - promjena se odnosi na nepunih 200 tisuća kuna pa je budžet sa 43,6 milijuna podignut je na 43,8 milijuna kuna. Prihodi poslovanja povećani su za više od 1,3 milijuna kuna (s 28,6 milijuna na gotovo 30 milijuna kuna), a prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjeni su za 1,9 milijuna kuna (s gotovo četiri milijuna na nešto više od dva milijuna kuna). Uz to su i vlastiti prihodi uvećani za 760 tisuća kuna.

U programu gradnje komunalne infrastrukture, koji je s 14 milijuna smanjen na 13 milijuna kuna, najviše odstupanja od plana vidljiva su u gradnji sustava oborinske odvodnje za što se sredstva umanjuju za 1,4 milijuna te nerazvrstanih cesta za koje ide 1,2 milijuna kuna manje. Između ostalog, rezultat je toga i to što nije realiziran kružni tok na raskrižju Puljske i Galižanske ceste od 800 tisuća kuna, a gradnja rotora kod trgovačkog centra koštala je 600 tisuća umjesto planiranih 1,1 milijun kuna. Na koncu, nije realizirana ni oborinska odvodnja u valbandonskim ulicama Dragonja, Lavanda i Ulika, ukupno vrijedna gotovo 1,4 milijuna kuna. Za 1,5 milijuna povećavaju se pak stavke za izgradnju i uređenje javnih površina te javne rasvjete.

Prometnice i plaže

U programu održavanja komunalne infrastrukture, koji ostaje na razini od gotovo šest milijuna kuna, dodaje se 250 tisuća kuna za održavanje prometnica i sanaciju oštećenja te sto tisuća kuna za odvoz i deponiranje otpada, dok se oduzima 200 tisuća kuna za održavanje plaža i 150 tisuća kuna za nabavku urbane opreme. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter