Srednjoškolci testirali mediteransko bilje

U projektu sudjeluju četiri učenika poljoprivredno-tehničkog smjera
U projektu sudjeluju četiri učenika poljoprivredno-tehničkog smjera

Na Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča ispitivali su antibiotsko djelovanje najpoznatijih mediteranskih biljaka u sklopu projekta "Moćno mediteransko bilje" kojim će se uskoro natjecati na državnom Ekološkom kvizu "Lijepa naša".

Ova porečka škola sa statusom Međunarodne Eko-škole (MEŠ) svake godine sudjeluje u ekološkom kvizu koji se sastoji od pisanog dijela, praktičnog rada učenika pod motom "Istražili smo - uradili smo - predlažemo" i usmenog dijela.

Upravo su u sklopu praktičnog dijela učenici zajedno s profesoricom biologije i stočarstva Marinom Čanić koja vodi ovaj projekt, posjetili laboratorij Zavoda. Kako nam je objasnila, cilj je projekta ukazati na prirodan mehanizam kojim se organizmi u prirodi štite od raznih bakterijskih infekcija.

- Mnoge mediteranske biljke iz porodice usnača kao što su origano, majčina dušica, ružmarin i lavanda imaju antibiotsko djelovanje što je dokazano kroz mnoga istraživanja. Jedan od najsnažnijih antibiotskih djelovanja nalazi se u origanu i to u divljoj sorti. Sada ćemo ispitati djelovanje eteričnih ulja tih biljaka i usporediti ih s djelovanjem farmaceutskih antibiotika koji se inače koriste, objasnila je Čanić.

U tome im je pomagala mikrobiologinja Zavoda mr. sc. Lorena Lazarić Stefanović.

- Testiramo antibiotsko djelovanje eteričnih ulja kadulje, mažurana, divljeg origana, ružmarina i timijana na bakterije koje se mogu naći u prirodi, a to su escherichia coli, stafilokoke i pseudomonas. Nakon 24 sata moći ćemo očitati koja od njih djeluje na određenu bakteriju, a koja ne, objašnjava Lazarić Stefanović te napominje da prvi put u Zavodu testiraju eterična ulja, a ovo je i prva takva suradnja sa školama. Uz posebne mjere zaštite, kako ne bi došli u doticaj s bakterijama, ulja su se kapala na sojeve bakterija u staklenim posudama, a postupak testiranja je jednak kao i za antibiotike.

U projektu sudjeluju četiri učenika poljoprivredno-tehničkog smjera, a u laboratoriju su bili Elena Fajman, Patrik Vuica i Dominik Anđelini. Patrik očekuje da će ulje origana biti vrlo učinkovito protiv escherichia coli jer su tako pokazala dosadašnja istraživanja.

Ipak, njemu se po mirisu najviše sviđa kadulja. Budući da im se obitelji bave stočarstvom i poljoprivredom, ovi srednjoškolci smatraju važnim da se primjena antibiotskog djelovanja prirodnih biljaka proširi.

- Moja se obitelj bavi pčelarstvom, a u njihovom su uzgoju zabranjeni antibiotici, kaže Dominik.

Svjetski trendovi idu k tome da se upotreba farmaceutskih antibiotika u potpunosti zabrani i u uzgoju stoke i peradi jer je dokazano da stvaraju rezistentne sojeve mikroorganizama. S druge strane životinje koje pasu na otvorenom otpornije su, a mogući je razlog što uz travu pojedu i divlje biljke poput majčine dušice.

U svjetlu toga upoznavanje antibiotskih karakteristika prirodnog bilja postaje ključna, a tome će zasigurno doprinijeti i zajedničko istraživanje učenika porečke srednje škole i Zavoda. (M. JERIN; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter