Srednjoškolci stvaraju Istrapediju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prije mjesec dana uredništvo istarske online enciklopedije - Istrapedije, objavilo je natjecaj za istarske srednjoškolce 2. i 3. razreda nazvan 'Žene u Istri - srednjoškolci stvaraju Istrapediju'. Županija je zadovoljna unosom novih sadržaja kao i posjecenošcu Istrapedije.

Medu prvima koje smo htjeli ukljuciti u projekt stvaranja sadržaja su srednjoškolci te smo zbog toga i zamislili ovu akciju da bi putem globalnog medija istražili svoju zavicajnu povijest. Nakana je da ucvrste svoj zavicajni identitet, a kao poticaj poslužit ce im tri nagrade za najbolje radove: laptop, 'Istarska enciklopedija' i knjiga 'Istra kroz vrijeme'", kazao je Vladimir Torbica, županijski procelnik za kulturu, na predstavljanju projekta.

"Zadatak je odabrati jednu ženu iz istarske povijesti, koja za razliku od onih koje su predstavljene u 'Istarskoj enciklopediji' može biti i živuca osoba, te posjetiti knjižnice, arhive, pretražiti internet i napisati rad s podužim popisom literature. Poželjno je poslati i pet fotografija o toj temi, ali i audio te videozapise u trajanju do dvije minute. Sve detaljnije informacije o ovom projektu moguce je pronaci na stranici www.istrapedia.hr", kazala je Slavica Tobok Kandic, glavna urednica Istrapedije.

Radove ce ocjenjivati komisija koju cine Irene Frankovic, Viviana Viviani, Marija Mogorovic Crljenko, Ivan Žagar i Slavica Tobok Kandic. Radove treba poslati na adresu [email protected] zakljucno s 21. veljace, a autorima najboljih radova nagrade ce biti urucene 8. ožujka - na Medunarodni dan žena.

Istrapedia je pokrenuta krajem travnja 2009. godine i krenula je s oko 1.500 obradenih pojmova, gotovo 3.000 fotografija i više stotina video i audiozapisa. U meduvremenu je obogacena s još 300 novih jedinica i oko 1.500 fotografija te stotinjak video i audiozapisa.

Istrapediju mogu uredivati svi oni koji to žele jednostavnim slanjem tekstova i ostalih materijala uredništvu. Pored hrvatskog sadržaja, korisnicima je dostupna i trecina prevedena na talijanski jezik. Istrapediju mjesecno posjeti oko 5.500 korisnika iz cak 45 zemalja.


Podijeli: Facebook Twiter