Srednjoškolci-putnici do petka moraju popuniti obrazac na internetu

Za prijevoz za iduću školsku godinu valja misliti danas (Neven LAZAREVIĆ)
Za prijevoz za iduću školsku godinu valja misliti danas (Neven LAZAREVIĆ)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priprema novi model (su)financiranja javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola - prema dohodovnom cenzusu, te od srednjoškolaca-putnika koji imaju subvencioniran prijevoz, odnosno njihovih roditelja ili skrbnika traži podatke o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB) svih članova kućanstva. Te podatke dostavljaju sami učenici, odnosno roditelji, i to preko interneta i službene aplikacije Ministarstva obrazovanja, a rokovi su kratki.

Vlada je tu odluku usvojila na sjednici 25. svibnja, Ministarstvo je obavijest školama proslijedilo 30. svibnja, a učenici moraju do 10. lipnja, dakle do prekosutra kada je i zadnji dan nastave, svom razredniku predati ispis popunjene elektroničke prijave, i to potpisan i od učenika i od roditelja odnosno skrbnika.

Preko CARN-etovog računa

S obzirom da do sada odaziv učenika nije bio velik, jučer su i iz Kabineta istarskog župana Valtera Flega pozvali sve potencijalne korisnike subvencioniranog školskog prijevoza u Istri da dostave tražene podatke putem službene aplikacije Ministarstva, da bi mogli ostvariti to svoje pravo prema uvjetima iz odluke koju će Vlada donijeti za sljedeću školsku godinu. Postupak nije baš jednostavan, a realno je očekivati da nemaju svi srednjoškolci doma kompjutor i pristup internetu, da ne govorimo o printeru. U tom slučaju treba se obratiti školi koja je dužna pružiti informatičku i stručnu pomoć.

Elektroničkoj prijavi pristupa se uz pomoć AAO korisničkog računa (CARNetov račun, e-matica) na adresi https://app.mzos.hr/sufinanciranjePrijevoza/. Za registraciju i popunjavanje podataka potrebni su CARN-etovo korisničko ime i lozinka učenika te njegova mail-adresa, a za sve članove kućanstva OIB, imena i prezimena, datumi rođenja, srodstvo i adresa prebivališta. Članovi kućanstva su osobe koje zajedno žive (na adresi prebivališta učenika) i zajedno podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo.

Učenik se ubraja u ukupan broj članova kućanstva. Ako, recimo, u kući na istoj adresi žive učenik, njegov brat, majka, otac, djed i baka, takvo kućanstvo ima šest članova. Upute za ispunjavanje obrasca nalaze se na adresi https://app.mzos.hr/sufinanciranjePrijevoza/Content/upute/Upute_prijevoz.pdf. Sva dodatna pitanja i primjedbe u vezi mogućih tehničkih problema mogu se uputiti na adrese elektroničke pošte [email protected] ili [email protected].

Pet kilometara od škole

Prema naputku Ministarstva, prikupljeni podaci obrađivat će se samo za navedenu svrhu, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Prema sadašnjim kriterijima, svi učenici koji imaju prebivalište udaljeno više od pet kilometara od škole imaju pravo na sufinanciran javni prijevoz, i to 75 posto od iznosa mjesečne učeničke vozne karte, ili 100 posto za učenike iz obitelji koje su ostvarivale prava preko Centra za socijalnu skrb.

Prema podacima županijskog Odjela za obrazovanje, u ovoj je školskoj godini subvencioniran prijevoz imalo oko 2.630 istarskih srednjoškolaca, za što je prijevoznicima dosad uplaćeno gotovo 3,672 milijuna kuna iz državnog proračuna. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter