Srednjoškolci prijavili roditelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u javnost izašla prica o mladoj majci s Poreštine koja je uvjetno osudena na zatvorsku kaznu jer je dvaput udarila sincica kuhacom po guzi, a prijavio ju je bivši suprug, otac zajednickog djeteta, u pulskom Centru za socijalnu skrb provjerili smo koliko je obiteljsko nasilje cesto.

Ovaj je centar na podrucju bivše opcine Pula lani zaprimio 349 prijava obiteljskog nasilja te 51 prijavu nasilja roditelja nad djecom. Broj prijava znatno je porastao u odnosu na 2010. godinu, kada je prijavljeno 210 slucajeva obiteljskog nasilja i 49 nasilja roditelja nad djecom.

Voditeljica Odsjeka za djecu, mlade i obitelj Denise Vojvoda Scrobe procjenjuje da se zadnjih godina nije povecao broj zlostavljanja, vec se povecava svijest ljudi prema kojoj nasilje više nece trpjeti pa dojavljuju pocinitelje puno cešce nego prije pet, šest godina. Nasilnike Centru najcešce prijavljuje policija (230 slucajeva), same žrtve (79), a u manjem broju škole i vrtici (pet), lijecnici (šest) ili ostali svjedoci nasilja.

Zanimljivo, u posljednje vrijeme cak i djeca prijavljuju svoje roditelje za nasilje prema njima! Tako zadnjih nekoliko mjeseci bilježe šest slucajeva kad su srednjoškolci prijavili svoje roditelje za zlostavljanje. Javljaju se sa svojim pricama prema kojima im roditelji sprecavaju izlaske, a u nekim slucajevima ih i tuku. Traže od Centra premještanje u Dom za djecu jer više ne mogu podnijeti emocionalno i fizicko zlostavljanje, doznajemo od voditeljice.

Centar je reagirao na svaku od navedenih prijava prema utvrdenom protokolu.

- Roditelji su šokirani kada ih nazovemo iz Centra. U vecem je broju slucajeva samo problem loša komunikacija. Roditelji koji su ranije bili popustljivi, kada je nastao neki problem, primijenili su autoritarni pristup u odgoju. No, u dva je slucaja utvrdeno zlostavljanje i pokrenuti su prekršajni postupci, doznajemo od Vojvoda Scrobe. (Piše J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter