Srednjoškolci iz Buzeta na praksu u Kopar

Potpisivanje sporazuma o suradnji u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Potpisivanje sporazuma o suradnji u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sporazum o stručnoj i obrazovnoj suradnji potpisali su danas ravnateljica Srednje škole Buzet Marija Pavletić i ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina.

Dio nastave stručne prakse strukovnih usmjerenja buzetske škole za zanimanja automehaničari, tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te strojobravari, odvijat će se u suvremenim specijaliziranim praktikumima koparske škole i pod stručnim nadzorom tamošnjih djelatnika.

Buzetska škola sporazumom se obvezala podmirivati materijalne troškove nastale odvijanjem praktične nastave, poput najma prostora, rada profesora i troškova materijala.

- Neizmjerno mi je drago da smo potpisivanjem sporazuma stavili "točku na i" ideji gradonačelnika Buzeta Siniše Žulića da dio stručne prakse učenici buzetske škole realiziraju u Kopru, u školi velikih mogućnosti, izuzetno dobro i kvalitetno opremljenoj, koja se s pravom može nazvati školom 22. stoljeća.

Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja Drožine te vođe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Obala Angela Šava, buzetskim srednjoškolcima pružena je mogućnost da se upoznaju s najsuvremenijom tehnologijom i radom koji će ih kvalitetno pripremiti za njihova buduća radna mjesta, rekla je Pavletić te izjavu završila slovenskom uzrečicom: "Veselo na delo".

Uz ocjenu da će se sporazumom umnogome unaprijediti kvaliteta nastave u buzetskoj školi i ujedno realizirati inicijativa pokrenuta prije dvije godine, buzetski gradonačelnik istaknuo je da je sporazum proizašao iz potreba gospodarstva koje na pograničnom području s obje strane granice već 30 godina uspješno surađuje na temeljima Cimosa, ali sve više i drugih tvrtki.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma iskazao je i ravnatelj koparske škole. "Još prije nego je Hrvatska ušla u EU granica je bila formalnost i prije svega u glavama ljudi. Danas te granice formalno nema, a uvjeren sam da će pasti i ona druga, upravo zbog ovakve i sličnih suradnji, jer interesi dviju škola i dva grada su uglavnom isti - svi želimo živjeti u zajednici u kojoj mladi imaju budućnost", rekao je Drožina.

Dožupan Kopra Alberto Scheriani podsjetio je na višegodišnju suradnju zbratimljenih Buzeta i Kopra te rekao da je važna i suradnja među školama i mladim generacijama. Danas, kada je i Hrvatska u EU-u, ovo je prvi korak u nizu jer mogućnosti su velike, istaknuo je Scheriani.

Pročelnicu županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciju Smoljan posebno veseli što je buzetska škola prepoznala ono što možda nekima nedostaje, a to je da škola mora voditi upisnu politiku.

"Škola je ta koja vodi brigu o upisima, o tome da privuče učenike na najrazličitije načine. Ovdje govorimo o jednoj relativno maloj školi od stotinjak učenika. Njihov broj je opadao, djeca su odlazila na školovanje u druge gradove, ali škola je osluškivala potrebe gospodarstva i zaključila da treba ponuditi nešto novo čime će privući učenike, uz podršku lokalne zajednice", rekla je Smoljan.

Grad podržava rad lokalne škole

Srednja škola Buzet od ove godine ima novi četverogodišnji program. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo joj je početak izvođenja programa za stjecanje strukovne kvalifikacije tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

Grad Buzet omogućio je učenicima strukovnih usmjerenja da dio praktične nastave odrade u suvremenom praktikumu koparske škole, a u gradskom proračunu osigurana su sredstva za stipendije, uređenje srednjoškolskog elektro-kabineta, za nabavu opreme za strukovne predmete kao i sredstva za potpore u obrazovanju svim učenicima prvog razreda neovisno o mjestu prebivališta. U planu je i subvencioniranje troškova prijevoza za učenike koji nemaju organiziran prijevoz. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter