Srednjoškolci interaktivno o (O)utopiji

Pulski srednjoškolci su pokazali vrlo dobre ideje (Milivoj MIJOŠEK)
Pulski srednjoškolci su pokazali vrlo dobre ideje (Milivoj MIJOŠEK)

Festival Pulski forum ove godine se održava u rujnu, a traje još danas. Započeo je predstavom "Priče koje valja pripovijedati". Prevoditelj i redatelj je Aleksandar Bančić, a glumili su Valter Roša, Ana Rumak, Šandor Slacki jr., Teodor Tiani i Goran Farkaš.

Jučer je pak izvedena "Outopia" za skupinu srednjoškolaca, na način da su svi polaznici mogli interaktivno sudjelovati i izreći svoje mišljenje.

Interaktivna predstava

Nakon općeg ustanka, narod Outopije svrgnuo je političku elitu i uzeo vlast u svoje ruke, čime ispunjava dugogodišnji san nezadovoljnih građana, koji su plebiscitarno odlučiti provesti novu vrstu društveno-političke organizacije na načelima jednakosti, solidarnosti, pravde i participativne demokracije.

Upravo o tome govori ova interaktivna predstava koja je polučila veliki interes kod srednjoškolaca, koji su raspravljali o raznim modelima privatizacije, o tome kako bi trebalo odlučivati o proračunu i slično.

Srednjoškolci su pokazali vrlo dobre ideje i da znaju kritički razmišljati te odlučivati.

Ideju i izvedbu potpisuju Andraž Golc, Nina Vombergar, Jaka Andrej Vojevec, producentica je Barbara Polajnar, a produkcija Pekarna magdalenske mreže. Suorganizator predstave je Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, a predstavu sufinancira Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Općina Maribor.

Danas "Muškarčine"

Danas u 20 sati (a za srednjoškolce u 13 sati) bit će izvedena predstava "Muškarčine", kazališni dokumentarac o muškosti ovdje i danas. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuju Milena Bogavac i Vojislav Arsić. Koautori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe

Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba prenijeti je poruka o slobodi, o osobnom ostvarenju i pokušaju da se prevladaju kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter