Srednjoškolci ce uredivati Istrapediju i Kulturistru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istrapedia krece s novom aktivnosti namijenjenom ucenicima pulskih srednjih škola. Za vrijeme školskih praznika, od 9. do 13. sijecnja 2012., uredništvo Istrapedije ce u suradnji s Kulturistrom organizirati radionice uredivanja Istrapedije i Kulturistre koje ce se održavati u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici u jutarnjim satima.

Zamišljeno je da Istrapedia svoje radionice provodi tri, a Kulturistra dva dana, najavljeno je u cetvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici i citaonici Pula.

- Istarska je županija u sklopu sabora kulture odlucila da je nužno postojanje internetskog portala na kojem ce biti objavljeni svi relevantni podaci vezani za znanost, kulturu i umjetnost. Takvi portali su Kulturistra i Istrapedia, koja je prošlog mjeseca imala 15 tisuca klikova, a još ce biti vidljivija kada se prevede na engleski i talijanski, rekao je u uvodnom dijelu županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.

- Radionice ce biti znanstvenog tipa, a cilj je nauciti srednjoškolce kako pisati seminare i kako prošetati knjižnicnom gradom. Teme radionica ce se mijenjati, objasnila je Slavica Tobok Kandic, glavna urednica Istrapedije.

Cilj je da polaznici iskuse duži boravak u knjižnici, nauce kako doci do literature i koristiti se njome, te da uz pomoc urednika Istrapedije i studenta pomagaca nauce složiti zadovoljavajucu natuknicu, kako se piše popis literature, pronalaze linkovi, a na kraju kako to sve uobliciti i staviti na Istrapediju. Svoju ce natuknicu moci dopuniti fotografijama, ako to bude moguce, objasnila je Kandic.

Marino Jurcan, voditelj projekta Kulturistra i voditelj Metamedije, prezentirao je radionicu novinarstva koju ce voditi apsolventica novinarstva Vlasta Vujacic, a na kojoj ce polaznici nauciti osnove novinarstva, pisati vijest i izvještaj, a intencija je upoznati polaznike s funkcioniranjem redakcija Kulturistre.

Iskustvo rada na Istrapediji prenijeli su i studenti. David Orlovic osvojio je prvo mjesto na natjecaju Istrapedije te rekao da je za kreiranje enciklopedijskih natuknica važno iskustvo. Studentica Anamarija Kosina iskustvo na Istrapediji opisuje kao izrazito zanimljivo buduci da nije iz Istre, a ovo joj je bila jedinstvena prilika da nauci više o regiji.

- Polaznici ce na kraju dobiti certifikat i nekoliko izdanja na dar. Želja nam je ne opteretiti ucenike tijekom praznika, vec onima koji ne odlaze na skijanje ponuditi sadržaj koji im može koristiti u kasnijem obrazovanju, a koji ce biti prezentiran u ležernoj praznickoj atmosferi, porucila je Tobok Kandic.

Prijave za radionicu

Prijave za radionicu pocele su prije dva dana, a primaju se zakljucno do 23. prosinca. Ucenici pulskih srednjih škola prijaviti se mogu na web stranicama Kulturistre i Istrapedije, gdje se mogu pronaci i dodatne informacije.


Podijeli: Facebook Twiter