Srednjoafrička Republika: Najmanje 300 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobima koji su u četvrtak ujutro izbili u Banguiju i prerasli u pokolj, poginulo je najmanje tristo ljudi, rekao je u petak navečer za AFP čelnik srednjoafričkoga Crvenoga križa koji je htio ostati anoniman.

Nakon prebrojavanja trupala dovezenih u bolničke mrtvačnice i bogomolje te onih koje su ekipe Crvenoga križa pronašle na ulici, zasad je utvrđeno da je ubijena 281 osoba, dodao je taj čelnik istaknuvši da spasilačke ekipe u petak prije početka policijskog sata (18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) nisu mogle pristupiti u sve četvrti zahvaćene nasiljem gdje još mnoga trupla leže na ulici, po iskazima stanovnika.

"Operacija je počela" i francuske snage nazočne u Srednjoafričkoj Republici poslale su svoje ophodnje u Bangui, rekao je u petak francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian za radio RFI.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u petak da je veoma zabrinut zbog eskalacije nasilja između zajednica i uputio je "žuran poziv" za zaštitu civila.

U Srednjoafričkoj Republici, veoma siromašnoj zemlji s 4,6 milijuna stanovnika, vladaju kaos i nasilje između etničkih i vjerskih zajednica, kršćana (80 posto stanovništva) i muslimana, otkako je u ožujku raznorodna koalicija u kojoj prevladavaju muslimani, Seleka, svrgnula predsjednika Francoisa Bozizea.

Vođa Seleke, Michel Djotodia, imenovan je u kolovozu privremenim predsjednikom nakon čega je raspustio Seleku, ali red nije uspio uspostaviti. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter