Srednjoafrička Republika: Deseci mrtvih nakon nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Crvenog križa uklonili su 44 tijela s ulica glavnog grada Srednjoafričke Republike Banguija nakon vjerskog nasilja u protekla dva dana, objavila je u četvrtak ta međunarodna humanitarna organizacija.

Šest mirovnjaka iz Čada su među ubijenima u toj bivšoj francuskoj koloniji, a pravosudne vlasti javljaju o otkriću masovne grobnice s 30 tijela na kojima su vidljivi tragovi mučenja, blizu vojne baze koju koriste muslimanski pobunjenici Seleci.

Oni su preuzeli vlast u ožujku pokrenuvši val pljački i ubojstava većinski kršćanskih stanovnika. Tisuće francuskih i afričkih mirovnjaka proteklih tjedana pokušavaju zaustaviti porast nasilja između kršćanskih milicija i Seleka koji su svrgnuli bivšeg predsjednika Francoisa Bozizea.

Više od 210.000 ljudi protjerano je ili izbjeglo pred nasiljem iz Banguija gdje su borci obiju strana išli od vrata do vrata ubijajući civile. Neki su žrtve linča i kamenovanja, izjavili su svjedoci.

Ujedinjeni narodi upozorili su skupine koje čine zločine da svijet promatra i da će odgovarati za smrt stotina ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter