Sredivali mirovine za 2.000 do 5.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv 34 osobe USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da su od kraja prošle do pocetka listopada ove godine u Varaždinu i Zagrebu za iznose od 2.000 do 5.000 eura sredivali invalidske mirovine.

Protiv šestero osumnjicenih zatražen je jednomjesecni istražni zatvor o cemu ce poslijepodne odlucivati dežurni sudac istrage zagrebackog Županijskog suda. Ostali osumnjiceni su uglavnom gradani koji su za iznose od 2.000 do 5.000 eura kupili invalidske mirovine.

Zatvor je zatražen, medu ostalim, za prvoosumnjicenog lijecnika i ovlaštenog vještaka varaždinske podrucne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivana Ostoica (65) te lijecnika i bivšeg nacelnika Odjela medicinskog vještacenja HZMO-a Drage Rubala (63), javnosti poznatijeg kao voditelja emisije "Rubala show" na zagrebackoj televiziji Z1.

USKOK sumnja da su njih dvojica u zajednicko djelovanje povezali još dvojicu osumnjicenika i cetiri osumnjicenice kako bi zainteresiranima sredivali invalidske mirovine bez obzira da li ispunjavaju uvjete za mirovine. Treceokrivljenog, kojemu USKOK u svojem priopcenju objavljenom na internetskim stranicama, ne otkriva identitet tereti se da je pronalazio zainteresirane za invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoicem, i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Neimenovanog cetvrtookrivljenika takoder se sumnjici da je pronalazio zainteresirane i upucivao ih treceokrivljeniku.

Zainteresirane je pronalazila i petookrivljenica koja ih je upucivala na lijecnicke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine.

U USKOK-u kažu da su Ostoic i Rubala nakon toga razmatrali prikupljenu dokumentaciju, davali upute zainteresiranim o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje ce se ishoditi invalidska mirovina.

Ostoic je potom davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, opcoj i trajnoj nesposobnosti za rad, a Rubala je ishodio potvrdivanje takvih mišljenja kod Strucnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a na nacin da je, posredstvom šestookrivljenice, kao glavne administratorice Strucnog povjerenstva, osiguravao da predmete za koje je bio zainteresiran u rad dobije troclano vijece u kojemu su bile sedmookrivljenica i osmookrivljenica. To vijece je zatim potvrdivalo prethodno dane nalaze i mišljenja lijecnika Ostoica.

U USKOK-ovom priopcenju ne navodi se koliko novca je korumpirana skupina zaradila na takav nezakonit nacin.

Osumnjicene se tereti za udruživanje za pocinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.


Podijeli: Facebook Twiter