Središte Bala dobiva nove instalacije

Teška mehanizacija u Ulici La Grisa (N. O. R.)
Teška mehanizacija u Ulici La Grisa (N. O. R.)

U starogradsku jezgru Bala na početak Ulice La Grisa ušla je teška mehanizacija. U tijeku su pripremni radovi za početak uređenja dijela starogradske jezgre, petinu staroga grada - već spomenutu Ulicu La Grisu, Trg Bembo, dio ispod Volte te prostor do Kaštela. Na tom se potezu, u dužini od oko 300 metara (uključujući i priključke sa sporednih i manjih uličica) gradi nova podzemna infrastruktura, a kao točka na i, bit će i novo kameno popločenje. Novac za ovu veliku investiciju osiguran je u općinskom proračunu.

Projekt od 20 milijuna kuna

- Naravno da nas veseli da je Općina našla načina i mogućnosti da sama snosi trošak uređenja starogradske jezgre. Konkretno, za prvu će fazu uređenja biti utrošeno oko 4,5 milijuna kuna ili, razumljivijim rječnikom, pedeset posto proračunskih sredstava, kaže načelnik općine Edi Pastrovicchio, dodavši da će u dijelu svojih potreba dodatni novac osigurati Vodovod i HEP. Radovi bi trebali biti okončana do početak turističke sezone.

- Prva faza uređenja starogradske jezgre, projekta u koji smo dijelom ušli i zbog još ambicioznijeg plana, odnosno realizacije projekta "Grad-hotel" na kojem se već radi, okončat će se do turističke sezone. Potom, a nakon baljanskog Kulturnog ljeta, koje će se odvijati na novopostavljenom kamenom popločenju Trga Bembo, slijede i druge faze uređenja. Očekujemo da će projekt ukupne vrijednosti od 20 milijuna kuna biti okončan kroz naredne tri-četiri godine, poručuje Pastrovicchio.

Poticana stanogradnja

Uz uređenje starogradske jezgre, na čemu rade radnici Gajana-Kopa i pazinskog Kamena pod budnim okom i uz odobrenje konzervatora, Općina radi i na drugim frontovima. Tako je, saznajemo od načelnika Bala, milijun kuna osigurano za područje Grota i infrastrukturne radove koji su preduvjet za početak gradnje stambene zone poticane stanogradnje za mlade. U planu je i uređenje stare škole u Krmedu, koja danas služi kao prostor Mjesnog odbora. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter