Središta gradova utonut će u mrak

Novigrad sudjeluje već četvrtu godinu
Novigrad sudjeluje već četvrtu godinu

Sutra se gradske uprave Umaga, Pazina, Novigrada i Poreča pridružuju globalnoj akciji "Sat za planet Zemlju - sat za promjenu" koja počinje u 20.30 sati. Na sat vremena ugasit će se ulična rasvjeta na umaškom Trgu slobode, a u Poreču u mrak će utonuti čitava gradska riva. Pazin se pridružuje simboličnim gašenjem javne rasvjete u Ulici 25. rujna, na Trgu slobode i u Parku istarskih velikana, ali i na zvoniku Župne crkve sv. Nikole. Novigrad se u akciju uključuje već četvrtu godinu, a u mraku će na sat vremena ostati središte od Velikog trga do zvonika crkve sv. Pelagija i sv. Maksima. Pozivaju se i sugrađani i vlasnici tvrtki da gašenjem električnih uređaja i rasvjete u svojim domovima daju svoj doprinos akciji.

Ove godine akciji se odazvalo dosad najviše gradova u Hrvatskoj - njih 63, koji će zajedno s više od 7.000 gradova u 178 zemalja diljem svijeta ugasiti javnu rasvjetu na gradskim znamenitostima. U Hrvatskoj su lani ugašena svjetla u 56 gradova: zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska arena, splitska Dioklecijanova palača tek su neke od znamenitosti koje su pridružene rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se zamračili na jedan sat.

Sat za planet Zemlju globalni je događaj koji organizira vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF već desetu godinu za redom. Cilj je osvijestiti stanovnike planeta o potrebi čuvanja resursa koje nemilice trošimo, a WWF je i ovogodišnju akciju posvetio klimatskim promjenama. (M. R., T. G., P. G., E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter