Središnji događaj izložba Josepha Beuysa u Labinu

Joseph Beuys (1921. - 1986.)
Joseph Beuys (1921. - 1986.)

Nakon uspjeha pilot izdanja Bijenala industrijske umjetnosti, ove će se godine uz potporu Grada Labina, Ministarstva kulture i Istarske županije, održati prvo Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2016) na kojem će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa (1921. - 1986.). Otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti 2016 održat će se na labinskom Pijacalu, 2. ožujka, na Dan rudara i 95. obljetnicu Labinske republike, a trajati će do 30. rujna 2016.

Kreatorica i kustosica projekta Bijenala industrijske umjetnosti je barunica Lucrezia De DomizioDurini, cijenjena kulturna djelatnica međunarodno priznata koja je oko sebe okupila međunarodna značajna imena iz svijeta kulture i umjetnosti.

Tim povodom je jučer u palači LaPermanente u Milanu održana  konferencija za novinare na kojoj je predstavljen prvi Bijenale industrijske umjetnosti Utopija=Realnost.

- Cilj je da sa suvremenom umjetnošću živi čitav grad, te će stoga umjetnička dijela biti postavljena osim u Gradsko galeriji Labin, Narodnom muzeju Labin, izložbenom prostoru na Pijacalu, KuCLamparna i Gradskoj knjižnici i drugim javnim ali i privatnim prostorima unutar grada: Domu zdravlja, školama, bankama, trgovinama, hotelima, kafićima, restoranima, te ulicama grada, ističe Dean Zahtila predsjednik Bienala.

Na konferenciji za novinare u Milanu o Bijenalu su govorili gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, generalna hrvatska konzulica u Milanu Iva Paulić, predsjednik Bienala Dean Zahtila i ravnatelj Damir Sojić. Projekt ima podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter