Središnja tema ovogodišnjeg izdanja - Intime

Loell Duinn: Karpatia
Loell Duinn: Karpatia

Tema ovogodišnjeg, 23. po redu Sajma knjige u Istri, a koji je na programu od 1. do 10. prosinca u Domu hrvatskih branitelja bit će Intime, koje će biti prikazane na razne načine.

Predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, diskusije, kao i svake godine, i ove će godine uvesti posjetitelje u srž zbivanja i glavne teme, uz sudjelovanje hrvatskih i inozemnih autora, među kojima su ne samo književnici, već i intelektualci, povjesničari, antropolozi, sociolozi…

Frankofonska književnost

Po riječima direktorice sajma Magdalene Vodopija, u središtu zanimanja regionalnog programa bit će Hercegovina uz program "Hercegovina čita" i to s fokusom usmjerenim na hercegovačke pisce. S njima će biti i istaknuti umjetnik, akademski slikar i grafičar Safet Zec koji u svojim radovima oslikava pejzaže Počitelja i Hercegovine. Osim toga "Hercegovina čita" bavit će se suvremenom hercegovačkom kulturno-književnom scenom, a inicijativa i ideja je stvorena u suradnji s kulturnom manifestacijom West Herzegowina Fest iz Širokog Brijega. U posebnom programu sajma pod nazivom "A propos", Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, kulturološki, s naglaskom na temu "Francuska viđena očima Afrike" i autore koji dolaze s tog područja.

"I ove godine veliku pozornost posvetit ćemo učenicima, uz programe 'Pop lektira' za srednjoškolce, koji će doživjeti treće izdanje, i novi program 'Hop lektira' namijenjen sedmim i osmim razredima osnovne škole, prilagođen mladima koji odrastaju u vremenu kojim dominiraju vizualna kultura i interaktivni sadržaji", istaknula je direktorica Vodopija dodavši kako će poseban žanrovski fokus biti usmjeren devetoj umjetnosti - stripu kao uspješnom spoju literarne i vizualne umjetnosti.

Grupacija nakladnika

Uz tradicionalne programe koji pulski festival knjiga i autora čine jedinstvenim i prepoznatljivim, kako je navela, mnogo prostora dat će se i ovogodišnjem novitetu s obzirom da će tema od posebnog interesa biti stručna i znanstvena knjiga.

"Sa(n)jam će u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature postati knjižara s najvećim i najznačajnijim pregledom znanstvenog nakladništva u Hrvatskoj, što smatramo osobito važnim u kontekstu dugotrajne krize izdavaštva i marginaliziranja znanja", poručila je Magdalena Vodopija dodavši kako će u salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15 tisuća naslova izložiti oko 250 hrvatskih i stranih nakladnika. Inače, pulski Sajam svake godine posjeti više od 60 tisuća posjetitelja. (H)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter