Središnja tema - kazališna Pula


I ove će se godine, od 3. do 29. srpnja, održati Pustolovno ljeto s Monte Librićem. Zamišljeno kao niz radionica na otvorenom pustolovno ljeto svoj sadržaj gradi na kulturnim vrednotama i povijesnoj baštini Pule koja je neiscrpno vrelo priča, mitova i legendi. Knjiga, pisana riječ i umijeće pripovijedanja polazna je točka svih aktivnosti koje omogućuju djeci da osvijeste i razvijaju vlastite kreativne mogućnosti u gotovo svim umjetničkim oblicima te usvoje i spoznaju identitet vlastitog grada.

Ne samo film

- Pod ovogodišnjom temom "Kazališna Pula" radionice će našu tri tisuće godina staru povijest Pule usmjeriti na istraživanje njezine kazališne prošlosti. Iako se Pula danas prepoznaje kao filmski grad, njezina kazališna povijest daleko je starija. Od Velikog i Malog rimskog, preko putujućih kazališta u srednjem vijeku do prvih kazališnih zgrada u Puli, kazala je ideatorica ovoga programa Slavica Ćurković.

Posebno će se obrađivati, ističe, povijest Istarskog narodnog kazališta - te život i rad Pietra Ciscuttija, vizionara urbane i kulturne Pule.

- Puno ćemo crtati, čitati, izrađivati predmete iz drevne prošlosti i "igrati se kazališta". Uprizorit ćemo neke od povijesnih događaja, rješavati misterije i zagonetke, smijati se i poput pravih pustolova svakodnevno obilaziti i šetati Pulom istražujući njezinu prošlost. Očekuju nas i brojni gosti, poznati pisci i ilustratori, koji će u posebnom programu "Čitam Pulu" s nama podijeliti vlastita znanja, iskustva i nestašluke iz djetinjstva, kazala je Ćurković.

Mnoštvo sadržaja

Librić traje od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, u kojem djeca istražuju zanimljivosti iz bogate povijesti grada, obilaze drevnu ostavštinu grada, muzeje i kulturne institucije, upoznaju običaje iz drevne prošlosti putem različitih radionica kostimografije i izrade predmeta iz svakodnevnog života, otkrivaju povijesne ličnosti, mitove i legende, rješavaju zagonetne misterije, posjećuju aktualne izložbe i događaje u Puli, izražavaju se likovno, slušaju originalne interpretacije priča, gledaju filmske projekcije, sudjeluju u literarnom programu Čitam Pulu i stječu nova prijateljstva. Djeca na radionicama borave samostalno, a djeca s posebnim potrebama mogu boraviti i uz prisutnost odrasle osobe.

Program se održava, dakle, od 3. do 29. srpnja u prostorima Studentskog centra, u prostorima Udruge Sa(n)jam knjige u Istri te na ulicama grada Pule, gdje će se održati svakodnevne šetnje i obilasci. Program je namijenjen djeci od pet do 11 godina, a prijave i informacije moguće su na 222-865 i 099/555-20-01 radnim danima od 8 do 16 sati. Program sufinanciraju Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter