Sredinom tjedna ocekuje se kiša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulaskom u drugi proljetni mjesec najvažnije je pitanje kad ce pasti kiša i što nas ceka u iducim mjesecima? Prema raspoloživim kratkorocnim prognozama vremena kiša bi na podrucje Istre trebala uskoro doci. Vrijeme ce se sredinom tjedna znacajno promijeniti, ocekuje se nekoliko oblacnijih dana a konacno ce pasti i kiša. Bez obzira na nekoliko oblacnijih i kišovitijih dana kiše vrlo vjerojatno nece biti dovoljno da bi se znacajno promijenilo sadašnje stanje.

Nažalost, veliki su izgledi da ce oblacno, kišovito i svježe vrijeme obilježiti i Uskrsne blagdanske dane.

Rani dolazak visokih temperatura zraka i brzi porast temperature mora, prouzrocit ce znatno nestabilnije vremenske prilike tijekom svibnja i lipnja. Treba ocekivati cešce grmljavinske nepogode koje ce se u iducim mjesecima dogadati u unutrašnjosti i u planinskim podrucjima Istre uz moguce štete od tuce i jakih udara vjetra. Bez obzira na to, na najvecem priobalnom podrucju Istre ocekuje se skori dolazak još jednog vruceg i sušnog ljeta.

U prva tri ovogodišnja mjeseca u kojima je na podrucju Istre palo tek dvadesetak litara kiše po metru cetvornom. Prema prosjecnim vrijednostima u prva bi tri mjeseca u godini trebalo pasti oko 200 litara po metru cetvornom.

Suša koja je ove godine zapocela još ranije i još ekstremnije nikako nije dobar pocetak, prije ce to biti tek uvod u još jednu sušnu godinu u Istri kakvih je u posljednjim desetljecima bilo dosta a koje sve ranije zapocinju i sve duže traju. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter