Sredinom tjedna kiša, potom topliji proljetni dani

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Kao i svake godine, krajem mjeseca ožujka obilježavamo nekoliko značajnih dana koji su dobar uvod u najljepše godišnje doba u Istri. Ove su se godine ta četiri datuma poredali u pravilnom nizu pa ih je na početku potrebno i svih spomenuti. Prvi od tih spomenutih dana svakako je 20. ožujka, dan proljetne ravnodnevnice kojom i službeno započinje ovogodišnje proljeće.

Odmah nakon početka proljeća tj. 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan zaštite šuma. Dan nakon toga, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda. Na kraju, 23. ožujka, kao i svake godine obilježava se Svjetski meteorološki dan. Sva su tri Svjetska dana vrlo su značajna i sigurno je da im trebamo posvetiti maksimalnu pozornost. Svi se ti dani obilježavaju uz prigodne teme koje dodatno naglašavaju područja kojima trebamo posvetiti maksimalnu pažnju ili područje na kojem je potrebno maksimalno djelovati. Istra, kao kutak sa vrlo povoljnom klimom, ima još i više razloga da doprinese toj zaštiti kako nam se trenutno stanje u bliskoj ili daljnjoj budućnosti ne bi značajnije pogoršalo.

Na kraju nekoliko riječi o vremenu u Istri, nešto o proteklom a ponešto i o onom koje nas uskoro očekuje. Prije svega treba spomenuti da je godina započela vrlo dobro. Zimski su mjeseci bili gotovo idealni, nije bilo ekstremnih hladnoća, pretjerano kišnih dana, puno snježnih oborina i neugodnih zimskih magli, a zimu su donekle pokvarila tek dva ozbiljnija zahlađenja i nekoliko izrazito vjetrovitih dana. Meteorološke prognoze pokazuju da će se slične vremenske prilike nastaviti i do kraja ožujka. Temperature zraka će idućih nekoliko dana biti u porastu, posebno se to odnosi na noćne i jutarnje vrijednosti. Prva značajnija promjena vremena može se očekivati sredinom tjedna. Tijekom srijede doći će do naoblačenja, očekuje se i kiša a pri samom kraju tjedna i umjerena bura. Ubrzo nakon toga ponovno slijede ugodni i sunčani proljetni dani.

Godina je u cijelosti započela ugodnim vremenom, to bi trebao biti dobar znak da će i čitava godina biti povoljnija od prošlogodišnje. Prije svega bi se to trebalo odnositi, prvo na već započeto proljeće a zatim i ljeto, koji će biti manje kišoviti, topliji i znatno sunčaniji. Na takvu smo klimu naviknuti i sve što je u našim mogućnostima trebamo učiniti da tako i ostane. (Priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter