Srećka Ševerlicu i Mirjanu Benčić USKOK tereti za zloporabu položaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na riječkom Županijskom sudu održano je pripremno ročište i određen datum početka suđenja bivšem načelniku Općine Ližnjan, Srećku Ševerlici i drugooptuženoj Mirjani Benčić. Oboje se terete za zloporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Odlučeno je da će na optuženičku klupu sjesti sredinom svibnja pred vijećem kojim će predsjedati sutkinja Jesenka Kovačić. Dogovorena su tri raspravna dana.

Oštećen proračun

USKOK-ovom optužnicom terete se da je, u razdoblju od rujna 2012. godine do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, Ševerlica kao načelnik, na traženje Benčić, v.d. pročelnice, a od 25. ožujka 2013. godine pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ližnjan, da joj odobri isplatu dodatka za uspješnost u radu, to i učinio. Navodi se da je odobrio isplatu dodatka kontinuirano u deset navrata, čime je Mirjani Benčić, navodi USKOK, pribavio imovinsku korist od 33.159,95 kuna. Za taj je iznos oštećen proračun Općine Ližnjan.

Ševerlicu se tereti i da je isplatu premda je znao da se tako što ostvaruje za natprosječne rezultate u radu i da je obvezni kriterij godišnja ocjena, a da Benčić nije bila uopće ocijenjena pa dodatak nije ni mogla ostvariti kao stalni dodatak na plaću.

Benčić je optužena i da je od lipnja 2012. do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, pozivajući se samo na odredbu članka 46. Kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i upravnim odjelima Istarske županije, koja regulira visinu stimulacije, bez izdavanja rješenja i izvršnosti istog, odobrila jednoj službenici isplatu dodatka za uspješnost u radu. Učinila je to u devet navrata, čime je proračun Općine Ližnjan oštetila za iznos od 16.066,55 kuna.

Fiktivna mentorica

Mirjanu Benčić tereti se i da je tijekom kolovoza 2012. godine osobno donijela Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za volontera-vježbenika imenujući sebe kao mentora. Međutim, USKOK u optužnici navodi da prava i obveze mentora u provođenju programa nije provodila, već je iste prepustila drugoj zaposlenici, a da si je od rujna 2012. do travnja 2013. godine na ime naknade za rad mentora pribavila imovinsku korist od 11.434,80 kuna. (Š. BRNČIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter