Sreca važnija u financijama nego u pokeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica americkih ekonomskih znanstvenika zakljucili su u svojoj studiji da je sreca manje važna u pokeru nego na financijskom tržištu, odbacujuci na taj nacin argumente kriticara koji poker smatraju igrom na srecu.

U istraživanju dovršenom u svibnju koje je objavio ugledni americki Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, Steven Levitt, poznat po istraživanju uzroka, ucestalosti i posljedica gospodarskog kriminala, i Thomas Miles, strucnjak za ucinak prava na ekonomiju, detaljno su istražili rezultate velikog turnira u Las Vegasu-2010 World Series of Poker.

"Igraci za koje se unaprijed znalo da su vrlo vješti postigli su povrat investicije veci od 30 posto za razliku od ostalih igraca koji su izgubili u prosjeku 15 posto od investiranog novca.

Promatrane razlike u povratu investicija statisticki su znacajnije i znatno vece nego one uocene na financijskim tržištima", zakljucuju autori studije. Otkrili su da su, isto kao i u financijama, svi oni koji su željeli puno zaraditi morali i puno riskirati: jedan od igraca platio je primjerice sudjelovanje u turniru 252.000 dolara, a zaradio 24.000 dolara.

Autori tvrde sa je poker igra vještine i zakljucuju da bi sve sudske restrikcije pokera, poput zabrane americkim bankama da obraduju financijske transakcije s internet stranica za poker, trebale biti ukinute.


Podijeli: Facebook Twiter