Sreća puni proračun: Porez na svaku kunu dobitka


Proračunsku rupu Vlada će pokušati nadoknaditi i strožim pravilima u postojećim porezima ili širenjem porezne baze. I dok građani, ovisno o visini svoje plaće, već u prosincu mogu očekivati nešto veća primanja u isto vrijeme država će početi oporezivati i njihove najmanje dobitke na igrama na sreću i u kladionicama.

Uz to, odlučila je postrožiti uvjete za porezne olakšice tvrtkama za reinvestiranu dobit, ali ta će pravila stupiti na snagu tek početkom 2016., odnosno primjenjivat će se na dobit ostvarenu u 2015. godini.

Od ta dva poteza u ministarstvu financija nadaju se prikupiti dodatnih 680 milijuna kuna godišnje. No, taj će iznos ostvariti tek u 2016. jer pola milijarde kuna odnosi se na prihode koje će donijeti nova pravila u porezu na dobit.

Već u slijedećoj godini 180 milijuna kuna trebalo bi se sliti u državnu blagajnu od novih pravila u oporezivanju igara na sreću. U travnju ove godine država je počela oporezivati i dobitke ispod 30 tisuća kuna, što je do tada bilo neoporezivo, ali ne one ispod 750 kuna.

Pokazalo se, međutim, da je odluka da se ne oporezuju dobici do 750 kuna spriječila Vladu da ostvari svoj plan o 300 milijuna kuna prihoda od poreza na igre na sreću.

U ovoj godini očekuje se naviše 120 milijuna kuna. Stoga će se, doznajemo, proširiti krug dobitaka koji su oporezivi, odnosno od prosinca će se porez od 10 posto plaćati na sve dobitke do 10 tisuća kuna. Porez od 15 posto i dalje će se plaćati na dobitke od 10 do 30 tisuća kuna, dok će se s 20 posto oporezivati dobici iznad tog iznosa do 500 tisuća kuna, a sve iznad toga po stopi od 30 posto.

Vlada se, tako, nakon šest mjeseci od uvođenja izmjena u sustav oporezivanja dobitaka od lutrijskih igara i igara klađenja zapravo vratila na ideju koju je zastupao bivši ministar financija Slavko Linić. On se zalagao za to da svi dobici, dakle i oni ispod 750 kuna, budu oporezivi, što se upravo sada planira učiniti.

Jedan od razloga zbog kojeg je, možda, podbacio plan o prihodima s osnova igara na sreću nalazi se u činjenici da su u praksi kladioničarski dobici "razbijani" na niže neoporezive iznose. Od prosinca takva mogućnost više neće postojati. (Gabrijela GALIĆ i Jagoda MARIĆ / Novi list)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter