Srebro za Benvenutijevu Coronu Grande iz 2013. god.

Srebrna Corona Grande
Srebrna Corona Grande

Na ovogodišnjem najutjecajnijem natjecanju vina Decanter koje je održano u Londonu već se tradicionalno pojavljuju i brojni istarski vinari koji među iznimno zahtjevnom konkurencijom od najpoznatijih svjetskih kritičara i poznavatelja vina mogu dobiti najbolju potvrdu vlastite kvalitete. Ove je godine Decanter okupio sam vrh vinske elite, a radi se o jednoj od najmasovnijih vinarskih manifestacija na koju je pristiglo čak 15 tisuća uzoraka.

I ovaj su se put javili vinari iz cijele Istre, no najveći uspjeh ostvarila je obitelj Benvenuti za vino Corona Grande 2013. godine koja je dobila srebrnu medalju. O kakvom se vinu radi, upitali smo Nikolu Benvenutija.

- Corona Grande je kupaža Malvazije istarske, Muškata momjanskog i Ulovine te je jedna od kruna naše proizvodnje. Riječ je o desertnom vinu dobivenom od prosušenih bobica grožđa koje će istodobno zadovoljiti i one koji povremeno uživaju u slatkim vinima, ali i iskusne znalce. Corona je vino koje na istinski način prenosi duh naših vinograda do svakog potrošača te dobro predstavlja potencijal Istre u smislu slatkih vina. Mislim da smo se u tom segmentu izuzetno dobro pozicionirali na tržištu i da stvaramo vina koja ljudi cijene, naglasio je Benvenuti. No, ovo im nije prvi uspjeh na Decanteru.

- Lani smo dobili srebrnu medalju za odležanu malvaziju Anno Domini iz 2009. godine i za odležani teran iz berbe 2009. Prijašnjih godina smo također dobili srebrnu medalju za desertna vina malvaziju San Salvatore kao i za muškat San Salvatore. Priznanje na Decanteru je priznanje koje se ne odnosi samo na vino za koje smo nagrađeni, već i za cjelokupni trud koji ulažemo u obiteljsku vinariju. Svakako je riječ o velikom priznanju kvalitete.

Znati da jedno tako ugledno ime drži do nas, potvrda je da radimo vino koje je danas spremno stajati na svakom svjetskom stolu. To nam daje dodatno samopouzdanje i vjetar u leđa, posebno kada je riječ o nastupima na međunarodnim tržištima. Posebno nam je drago da nagrade u Decanteru osvajamo iz godine u godinu, što nam govori da smo na pravome putu, rekao je Benvenuti, kojeg smo pitali koja je tajna uspjeha.

- Rad, rad i rad - u vinogradu, u podrumu, na promocijama vina. Tajna svakako leži i u kulturi proizvodnje, jer vinarstvo u obitelji Benvenuti seže nekoliko generacija unatrag. Brat Albert i ja nastojimo tu kulturu širiti i dalje, s novim znanjima i iskustvima, ali i ulaganjima koja u današnje vrijeme nisu jednostavna, zaključio je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter