Srebro i zlato za inovatoricu Ivanu Palčić iz Umaga

Inovatorica Ivana Palčić
Inovatorica Ivana Palčić

U konkurenciji više od 700 inovacija iz 28 zemalja svijeta na 68. Međunarodnom sajmu inovacija "IENA 2016" koji se održavao od 27. do 30. listopada 2016 u Nürnbergu međunarodni ocjenjivački sud je izum istarske inovatorice Ivane Palčić iz Umaga nagradio srebrnom medaljom. Izum "R3STEP - Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja" spada u područje medicinske opreme koja se koristi kod ortopedskih bolesnika u ranoj postoperacijskoj fazi nakon operacije donjih ekstremiteta te služi kao povratna informacija o optimalnom opterećenju.

Ovaj izum, kako doznajemo, nudi jednostavan, precizan i kontroliran način doziranja opterećenja. Sastoji se od uloška sa senzorima pritiska i pokazivača koji se ksira na obuću. Koristi se u kliničkim uvjetima i u kućnom okruženju  za motiviranje pacijenta na što bolju izvedbu, daje povratnu informaciju u realnom vremenu i to audio, vizualnom i vibrirajućom signalizacijom. Upotreba uloška je jednostavna i njegovo je nošenje lako razumljivo svim dobnim skupinama.

No to nije sve, Palčić je dodijeljena i zlatna medalja na International Warsaw Invention show - IWIS 2016 koji se održavao neposredno prije međunarodne izložbe IENA 2016. Velik je to uspjeh mlade istarske inovatorice koja očekuje uskoro i komercijalizaciju izuma obzirom na interes koji su poslovni ljudi iskazivali na svim izložbama gdje je on izlagan.

Inače, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore na ovoj uglednoj međunarodnoj smotri inovacija u četiri dana predstavljeno je osam hrvatskih inovacija. Međunarodni sajam inovacija okupio je ove godine inovatore pojedince i organizacije iz cijelog svijeta. Preko 700 ideja, uglavnom novih proizvoda iz svih područja i svakodnevnog života predstavljeno je javnosti po prvi puta. Upravo zbog toga IENA je tradicionalno okupljalište inovatora, poduzetnika, developera i ostalih zainteresiranih koji već sada žive u uzbudljivom svijetu budućnosti. Naglasak ovogodišnjeg sajma bio je na kućanskim proizvodima, proizvodima i sustavima sigurnosti, tehnološkom razvitku i praktičkim primjenama. Poslovično impresivnu pozornost izazvale su prezentacije četiri mlada hrvatska inovatora. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter