Srebro agroturizmu Ograde i Ruraltouru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu prvim dobitnicima nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", dodijeljene u Zagrebu, dva su laureata iz Istre: projekt Ruraltour Agencije za ruralni razvoj Istre iz Pazina u kategoriji ruralno-turistickih projekata, te agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog u kategoriji seljackih domacinstava.

Projekt "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" provode strukovna udruga Klub clanova "Selo" i tvrtka Hrvatski farmer, a pokrovitelji su mu Ministarstvo turizma i Grad Zagreb. Cilj ove nagrade je promocija zanimljivih tradicijskih sadržaja u ruralnom turizmu kroz povezivanje proizvodaca i pružatelja usluga te njihovih projekata.

Iz sedamnaest hrvatskih županija za "Suncokret" su kandidirana ukupno 84 projekta u pet kategorija: turisticka seljacka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turisticki projekti, ruralno-turisticke manifestacije i tradicijska ruralna gastronomija. Medu njima su 22 projekta nagradena zlatnim, srebrnim, broncanim i posebnim poveljama "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", a oba su istarska priznanja - srebrna.

U kategoriji turistickih seljackih gospodarstava zlatnu je povelju dobilo gospodarstvo Vrata Velebita, najbolji poduzetnik u ruralnom turizmu je obiteljsko gospodarstvo Kolaric, "Mirici Božica u Konavlima" su proglašeni najboljom ruralno-turistickom manifestacijom, "zlatni" ruralno-turisticki projekt je "Pisanica od srca", a u kategoriji tradicijska ruralna gastronomija zlatnu povelju dobio je poljicki soparnik.

Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog kraj Pazina, kojim upravlja obitelj Šajina, je ovim "srebrnim suncokretom" popunio svoju vec bogatu kolekciju nagrada i priznanja, a podsjetimo i da je Davorka Šajina, voditeljica ovog agroturizma, prije dvije godine pobijedila i na državnom natjecanju za najuzorniju seosku ženu Hrvatske.

"Ruraltour" je pak medunarodni projekt u kojemu je pazinski AZRRI suradivao s partnerima iz talijanskih regija Veneto i Emilia Romagna, austrijske Koruške, madarske regije Szecseni i poljske županije Opole. Cilj projekta, koji je financirao europski pretpristupni program INTERREG IIIB CADSES bio je unapredenje promidžbe ruralnog prostora kroz ruralni turizam, a uz djelatnike AZRRI-ja u programima ovog projekta sudjelovalo je i desetak istarskih agroturistickih domacinstava.

Uz niz tiskanih i elektronskih vodica, brošura, kataloga, CD-ROM-a, zajednickih za sve sudionike projekta i posebnih za svaku regiju, trajno dobro ostalo iza ovog projekta je internetska stranica na adresi www.ruraltour.org kojom se istarski agroturizam promovira u skladu s europskim standardima za internetsku promociju ove djelatnosti."


Podijeli: Facebook Twiter