Srebrni jubilej armonike miće na batuniće

Ročki susret na Ljetnoj pozornici
Ročki susret na Ljetnoj pozornici

S dudom u ustima i harmonikom igračkom, dvogodišnji Matej iz Karojbe pozorno je pratio nastup svirača na 25. međunarodnom susretu svirača dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roč". Za budućnost harmonike trieštine nema straha sve dok njena svirka bude oduševljavala mlade, a ročki susret okupio ih je doista puno, i među sviračima i među posjetiteljima.

Srebrni jubilej "armonike miće na batuniće kaj stori se te hudiće", kako joj tepa ročki pjesnik Vladimir Pernić, okupio je pedesetak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Red valcera, red polki i tako unedogled - više od dva sata izmjenjivali su se na Ljetnoj pozornici harmonikaši i svirači drugih tradicijskih instrumenata, slaveći srebrni jubilej trieštine.

Spomenimo i da je najmlađi harmonikaš susreta bio 10-godišnji Benjamin Klanjac iz Poljana kod Ičića, koji nam je rekao da pet godina nastupa u Roču, a ročki susret ne bi propustio nizašto na svijetu.

Susret su zajedničkim nastupom otvorili Dorijano Buždon iz Lupoglava i 78-godišnji Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna - "čovik ki je sviri na stotine i stotine piri", jedini sudionici svih dosadašnjih ročkih okupljanja. Među veteranima je i jedan od inicijatora ročkog susreta i njegov stalni voditelj Vladimir Pernić.

Sva tri jubilarca dobila su priznanje organizatora, a priznanje je posthumno dodijeljeno Renatu Perniću, koji je osmislio ročke susrete i inicirao njihovo održavanje. Predsjednik ročkog ŽKUD-a "Renato Pernić" Davor Grabar uručio ga je njegovom sinu Danieleu.

Plaketa je dodijeljena dugogodišnjim suradnicima, predstavnicima svjetske glazbene asocijacije AMISAL sa sjedištem u talijanskom gradiću Santa Maria Nuova, koja godinama organizira svjetska prvenstva svirača dijatonskih harmonika.

Ročki ŽKUD "Renato Pernić", organizator susreta održanog pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i buzetske Turističke zajednice, pobrinuo se i za nastup svjetskih prvaka - posjetitelje su oduševili virtuozi Claudio Di Muzio i Luca Sebastiani. U sklopu nedjeljnog programa otvorena je izložba slika Antuna Stipetića, člana Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba, te održan mimohod Puhačkog orkestra KUD-a Sloga iz Ravne Gore. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter