Srdoč: U bolnici mogući otkazi i smanjenje plaća

Irenko Srdoč (Manuel ANGELINI)
Irenko Srdoč (Manuel ANGELINI)

"Nakon što je u siječnju pulska Opća bolnica na upravljanje predana državi, ni pacijenti, ali ni zaposlenici te ustanove još nemaju apsolutno nikakvih informacija što će se u bolnici zbivati. Nedopustivo je da se novi vlasnik još nije oglasio, tim više što se već sada čuju uznemirujuće najave o mogućem smanjenju plaća za zaposlenike", upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare Irenko Srdoč, kandidat za gradonačelnika na predizborima Ladonje.

On tvrdi da bi zbog novog sustava funkcioniranja bolnice znatan broj djelatnika mogao ostati bez posla, rekavši da se čuju i najave o zatvaranju pojedinih djelatnosti. Na upit o kojim se djelatnostima konkretno radi, Srdoč nije dao precizan odgovor. 

- Novi vlasnik treba što prije javno i transparentno iznijeti svoje planove o bolnici, a u njeno vodstvo treba imenovati stručan kadar jer predugu su oni podobni vodili tu ustanovu. Tek se sada, s ogromnim zakašnjenjem, na dnevnom redu pulskog Gradskog vijeća našla rasprava o bolnici,  no činjenica je da će sada vladajući samo pokušati prebaciti odgovornost. Nedopustivo je da pulski gradonačelnik, kao član Upravnog vijeća, sve do danas tu važnu problematiku nije uvrstio na dnevni red, rekao je Srdoč.

Upozorio je da ravnateljstvo bolnice ne smije šutjeti, apelirajući pritom da što prije izvijeste zaposlenike i pacijente o sudbini koja ih očekuje. Srdoč je podsjetio da je Ladonja još 2009. godine upozoravala na tešku situaciju u bolnici, a svojevremeno su predlagali i racionalizaciju troškova kao i reorganizaciju dijela nezdravstvenih poslova, otvaranje odjela gerijatrije i prepuštanje bolnice stručnom menadžmentu.

- Nažalost vladajući IDS nije prihvaćao naše prijedloge, a iako smo još lani zbog smanjenja listi čekanja i poboljšanja zdravstvenog standarda tražili raspravu na Vijeću, sve do danas nitko nije reagirao. Zbog svega danas imamo situaciju da je bolnica predana na upravljanje državi radi dugova koji premašuju 170 milijuna kuna, naglasio je Srdoč. 

Po njegovim riječima, gradonačelnik Miletić je totalni nepoznavatelj zdravstvenih prilika i poslovanja bolnice pa stoga ne čudi da se na razini Grada o bolnici nikada nije govorilo, iako je Miletić već godinama član Upravnog vijeća te zdravstvene ustanove. Srdoč je naglasio da bi on kao gradonačelnik barem dva puta godišnje na Vijeću raspravljalo o bolnici, dok bi se o svim važnim pitanjima jednom tjedno sastajao s ravnateljstvom. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter