Srdele u Fažani solile čak 54 ekipe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnjom, 12. po redu Školom soljenja sardela, s 54 prijavljene ekipe i ukupno 130 polaznika, započeli su u Fažani  sadržaji Male ribarske akademije za ovu godinu. Ovogodišnji moto škole bio je "Umjetnost soljenja" jer su se ekipama koje su na rivi solile srdelu priključili i članovi ULIKS-a te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Pula i to u samom soljenju ali u umjetničkom kreativnom i izložbenom dijelu manifestacije.

Posebni gosti odnosno polaznici ovogodišnje Škole bili su korisnici Centra za rehabilitaciju Down Syndroma centra Pula, koji su u sklopu programa opće rehabilitacije metodom integracije u zajednici, s ostalim polaznicima učiti kako soliti sardele, a koliko smo vidjeli to im je doista išlo od ruke. Koliko su polaznici dobro posolili srdele znat će se uskoro, budući da po završetku škole natjecatelji posoljene sardele odnose kućama uz upute kako ih treba čuvati u vremenu od tri mjeseca. Svi imaju obavezu da svoj posoljeni važ donesu 9. kolovoza na drugi dio priče - feštu "Ča ribari znaju", kada će se ocjenjivati njihova kvaliteta, proglasiti najbolje slane sardele i dodijeliti nagrade.                                      

Inače, kako nam je pojasnila Melita Peroković, direktorica Turistička zajednice Fažana, Škola soljenja sardela oformljena je još 2004. godine na prijedlog Budimira Žižovića kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu. Upitavši da prokomentira školu nekada i danas navela nam je da se to niti ne može usporediti.

- Počeli smo prije 12 godina, kada je ispred crkve srdele solilo šest učenika sedmih razreda. Godinama, škola se razvijala i danas se tu nalazi čak 54 ekipa s više od 130 polaznika, s tim da sve zainteresirane niti ne možemo primiti i za školu postoji lista čekanja, navela je Peroković dodajući da je "srdela mala riba s puno potencijala koju valja znati kako ju uloviti, kako pripremiti i na kraju krajeva kako u njoj uživati". (B. PETROVIĆ)

 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA
 

 


Podijeli: Facebook Twiter