Srdela privukla istarsku ribarsku flotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U završnici tradicionalno jedne od najboljih škura, kako ribari nazivaju mrak, pa mogu feralima nocu skupljati plavu ribu, pred zapadnom obalom Istre ipak se pojavila srdela. Nakon bezuspješnog traženja ribe, u kojem je svake noci sudjelovalo desetak brodova, najveci istarski brod "Paris" Roberta Parisa iz Vrsara ulovio je 2,4 tona plave ribe.

Na zapadno-istarski akvatorij se potom sjatila cijela istarska flota brodova plivaricara, koji plutajucim mrežama plivaricama love plavu ribu. Ribarima sa zapadne i istocne strane Istre pridružilo se i nekoliko brodova iz Kvarnera, pa je nocas petnaestak brodova ulovilo oko 120 tona ribe.

Ako se ovakav ulov nastavi, rvinjska Mirna bi vec iduci tjedan mogla skupiti dovoljno ribe za pokretanje proizvodnje, tijekom koje u jednoj smjeni na dan preradi oko 13 tona sitne plave ribe.

Ribari su nam rekli da se more opravilo, pa više nema sluzi koja im je punila mreže. Nisu ih, kao za ovogodišnjih manjih ulova, ometali ni dupini i tune, koji su vjerojatno hranu našli na otvorenoj pucini, pa se nisu približavali njihovim mrežama. Kao i uvijek kada se lovi, zalomilo se i lijepo vrijeme, nocna bonaca ili provenza, kako je zovu u ribarskom žargonu, koja je glavni saveznik ribarima za lov srdela.


Podijeli: Facebook Twiter