Srdanu Srdicu prva nagrada "Edo Budiša"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Skromnijim, ali ne i manje važnim" nazvala je Sonja Matijašic, predsjednica Organizacijskog odbora, 16. medunarodni susret izdavaca "Put u središte Europe" u Pazinu, na književnoj veceri s lanjskim dobitnicima nagrada. Organizator je ovdašnje Pucko otvoreno ucilište, a susreti ne bi mogli biti održani bez financijske pomoci Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Pazina.

O Slavku Kalcicu, koji je bio lanjski dobitnik nagrade za prijevod Danteovog "Pakla" na roverski cakavski, i koji je u meduvremenu preminuo, govorio je David Ivic, predsjednik Matice hrvatske iz Pazina. Spomenuo je Kalcicevu svestranost, ali i da je do posljednjeg trenutka radio na prijevodu Danteovog "Raja", dok je u meduvremenu izašlo "Cištilište". Kalcic je uspio prevesti oko polovine "Raja" i Ivic je najavio da ce samo to biti objavljeno, jer njegov je rad nemoguce nastaviti.

Lorena Monica Kmet dobila je lani nagradu za prijevod Tomizzinog romana "Djevojka iz Petrovije" s talijanskog na hrvatski jezik.

Kemal Mujicic Artnam dobio je pak stipendiju za boravak u pazinskoj Kuci za pisce - Hiži od besid, gdje ce boraviti u kolovozu. Davor Šišovic, moderator književne veceri, s njim je razgovarao uglavnom o knjizi "Vrijeme je za ljubav", koju je nazvao tranzicijskom prozom.

Željko Ivankovic, koji upravo koristi svoju nagradu - stipendiju u rijeckoj Rezidenciji Kamov, veli da mu je rijecki ambijent inspirativan jer se može opušteno posvetiti pisanju. Taj autor iz Sarajeva dosta objavljuje u Hrvatskoj, ali ostao je iznenaden pozivom iz rijeckog Ex librisa, koji mu je htio objaviti sabrana djela u šest knjiga. To mu je i laskalo, ali bio je i zabrinut zato što se vec objavljuju njegova sabrana djela.

Maja Hrgovic, koja je bila na stipendiji u Grazu, priznaje da svoju prvu knjigu prica, za koju je dobila Kiklopa za debitantsko djelo, sada prezire. Trenutno radi na romanu o ženama-migranticama, koje, kao njena majka, odlaze u Europu njegovati starije i nemocne osobe.

Nakon književne veceri Neven Ušumovic i Ivan Sršen iz komisije za nagrade (u kojoj su još Vanesa Begic i Darija Žilic) objavili su tko su nagradeni autori 16. susreta izdavaca, kojih je usprkos recesiji više nego prijašnjih godina.

Prvi put Istarska županija dodjeljuje književnu nagradu "Edo Budiša" mladom autoru do 35 godina za najbolju zbirku kratkih prica objavljenu u prošloj godini. Dobitnik ove nagrade je Srdan Srdic za zbirku prica "Espirando", izdavaca Stubovi kulture iz Beograda. On ce mjesec dana boraviti u pazinskoj Kuci za pisce i sudjelovati na Festivalu europske kratke price koji se od 27. svibnja do 1. lipnja održava u Zagrebu i Pazinu.

Nagradu Grada Pazina za najbolje djelo o Istri zaslužio je Branko Lucic, za roman "Covjek koji je pao s neba - Münchhausenov uvod u istarsku fantastiku". Lucicu je zavicaj Lindar pa su mu taj gradic, njegovi ljudi i tamošnja mitologija bili poticaj za ovaj roman.

Mjesec dana boravka u Grazu dobila je Kristina Posilovic iz Rijeke, koja je objavila cetiri zbirke pjesama. Književno svratište u Ližnjanu s po mjesec dana boravka nagraduje Anu Božicevic i Kristinu Kegljen.

Alen Bešic objavio je dvije knjige poezije, ali bavi se i književnom kritikom, piše eseje i prevodi s engleskog jezika; dobitnik je stipendijskog boravka u Rezidenciji Kamov u Rijeci. Mjesec dana boravka u Bosanskoj kuci u Vranduku pokraj Zenice dobila je Romana Brolih, koja se bavi pjesništvom i kratkim pricama.

U Kuci za pisce u Pazinu mjesec dana boravit ce Slobodan Tišma, novosadski književnik i avangardni konceptualist, aktivan još od 60-ih godina prošlog stoljeca, koji je 80-ih bio frontmen kultnih rock grupa Luna i La strada.

Nagradu "Jure Grando" za pisca horora, odnosno mjesec dana boravka u Kringi, dobio je Goran Skrobonja. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter