Srdanu Srdicu nagrada "Edo Budiša"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Osjecam neobicnu odgovornost prema ovoj nagradi s obzirom na to da sam njen prvi dobitnik i da ce uz moje ime za 20-30 godina stajati - prvonagradeni", kazao je u Pazinu na dodjeli književne nagrade "Edo Budiša" Istarske županije za autore do 35 godina starosti Srdan Srdic iz Kikinde, kojemu je nagrada dodijeljena za zbirku prica "Espirando".

Strucni žiri nagradu je obrazložio rijecima da se radi "o zbirci izvanredne književne kvalitete, s originalnom metaforikom i inventivnom recenicnom sintaksom te osmišljenim i raznovrsnim pripovjednim strategijama". Nagradeni književnik ce u sijecnju mjesec dana boraviti u pazinskoj Kuci za pisce.

Nagradu za najbolju zbirku kratkih prica objavljenu u prošloj godini mu je urucio istarski župan Ivan Jakovcic, prijatelj rovinjskog književnika Budiše koji je rano skoncao život. Jakovcic je publici otkrio da je Budiša uvijek zapisivao svoje snove iz kojih je potom stvarao dio price. Na pokretanju inicijative o književnoj nagradi zahvalio je njegov brat Marin Budiša.

Uslijedilo je predstavljanje europskih pisaca kratkih prica pa su se tako razgovorom s moderatorima i citanjem kratkih prica publici predstavili Nuala Ní Chonchúir iz Irske, David Albahari iz Srbije, Dimitri Verhulst iz Belgije, James Hopkin iz Ujedinjenog Kraljevstva te Neven Ušumovic iz Hrvatske. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter