Srca Istre, priča o povijesti Pankrta i igre uz more

Za izlaganje na otvorenom ove će se godine prirediti izložba "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora" (Dejan ŠTIFANIĆ)
Za izlaganje na otvorenom ove će se godine prirediti izložba "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora" (Dejan ŠTIFANIĆ)

Jubilarno, deseto izdanje jednog od najvećih regionalnih festivala fotografije - Rovinj Photodays, održat će se 5. i 6. svibnja u Rovinju, s nizom izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolia, susreta fotografa i ljubitelja fotografije.

Festivalske aktivnosti Photodaysa traju tijekom cijele godine, a uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujuće izložbe u suradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju tradicionalne svibanjske završnice festivala u Rovinju.

Na natječaj se, s više od 8,5 tisuća fotografija, prijavilo šestotinjak autora iz 27 zemalja, dok je za odabir finalista, pobjednika svake kategorije i dobitnika Grand Prixa ove godine zadužen glavni selektor Willie Osterman, profesor i voditelj odjela Fine Art Photography na Rochester Institute of Technology u New Yorku.

"The Balkan Nights" Matica Zormana

Tradicionalna velika međunarodna izložba finalista predstavit će u Zavičajnom muzeju grada Rovinja i s više od sto izložaka 20 nominiranih fotografa u sedam natjecateljskih kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept.

Samostalnu izložbu "The Balkan Nights" u Crkvi Sv. Tome imat će slovenski fotoreporter Matic Zorman, prošlogodišnji dobitnik Grand Prix nagrade Photodays, Autor fotografijama donosi priču o umoru, neizvjesnosti i nadi izbjeglica i migranata na njihovu putu u 'zemlju snova' preko Balkana.

Izložba "Srca Istre", u Centru vizualnih umjetnosti Batana, zajednički je projekt četvorice autora, Janka Belaja, Zorana Osrečaka, Siniše Hančića i Vlade Perića, koji su objedinili subjektivne doživljaje Terra Magicae, što im je svakom na svoj način ponudila posve nove vizure svojih krajolika, kulturne baštine i lica svojih stanovnika.

Multimedijalni centar ugostit će izložbu "Ništa se ne miče" Galerije Photon iz Ljubljane, koja fotografskim materijalom donosi priču o povijesti punk benda Pankrti, u povodu njihove 40. obljetnice.

Za izlaganje na otvorenom priredit će se izložba "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora", koja na 60 velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa nastalih u ambijentu igara uz more ili navali adrenalina koju one uzrokuju.

"Kadrovi poput Air Force utrke aviona, dvoboj jedrenja, milenijskih skokova u more, plivačkih maratona, ronjenja te ostalih kulturnih i sportskih aktivnosti, odvode nas u neke nove vizure hrvatskoga Jadrana - jedne od najljepših obala na svijetu", ističe se u najavi.

Tijekom ljeta ta izložba obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana, a očekuje se da će ju ovaj put na 12 destinacija pogledati više od milijun posjetitelja.

Izložba "Fashion & Photodays"

Photodays & GloriaGLAM organiziraju izložbu "Fashion & Photodays", koja predstavlja radove svjetskih majstora modne fotografije koji su u proteklih deset godina u Rovinju pronašli prirodnu kulisu za svoje editorijale i modna snimanja.

S fotografijama dimenzija 3x2 metra ekskluzivni medijski partneri festivala, Novi list i Glas Istre, predstavit će svoj odabir motiva za izložbu "Na terenu".

Organizirat će se i radionica "ProPhoto Lights & Color Effects" Danijela Berkovića, na kojoj će kroz snimanje modnog editorijala polaznici naučiti kako kreativno koristiti studijsku rasvjetu na terenu.

Zainteresirani će se moći družiti i s glavnim selektorom natječaja, Williem Ostermanom, a održat će se i predavanje "Zaštita imovinskih i moralnih autorskih prava u fotografiji" odvjetnika Valentine Vižintin i Saše Poldana.

Bit će tu i veliki nagradni Rovinj Foto Maraton na ulicama grada, predstavljanje Zavoda za fotografiju i vizualne umjetnosti iz Padove te troje finalista Rovinj Photodaysa, pregledi portfolia i prezentacije novih projekata fotoklubova.

Tradicionalna svečana dodjela nagrada najboljim fotografima održat će se u Taverni Amarin. Ulaz na sve izložbe, predavanja i zabave je slobodan,

Završna izložba otvara se prvi dan festivala, a dan kasnije na svečanoj dodjeli objavit će se dobitnik Grand Prixa, koji time osvaja i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u jesenjem terminu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter