Srbiji 200 milijuna eura godišnje od Južnog toka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija će ubirati oko 200 milijuna eura godišnje od tranzitnih taksi plinovoda "Južni tok", a činjenica da trasa plinovoda dijelom prolazi njenim teritorijem umanjit će i problem nedostatka plina, izjavio je u petak savjetnik u srbijanskom ministarstvu energetike Ljubomir Aksentijević.

Gostujući u programu Radiotelevizije Srbije (RTS) u povodu današnjeg početka gradnje plinovoda "Južni tok", Aksentijević je ukazao i na druge izravne učinke po Srbiju i njeno gospodarstvo. "Dobit ćemo izravne gospodarske učinke. Pokretanje tako velike investicije na 470 kilometara zahtijeva velike građevinske radove u kojima će sudjelovati i tvrtke iz Srbije", kazao je Aksentijević.

Gradnja plinovoda u Srbiji počet će simbolično 20. prosinca postavljanjem kamena temeljca za jednu kompresorsku postaju u Banatu, u Vojvodini, u naredne tri godine bit će postavljene prve cijevi, dok bi radovi na trasi kroz Srbiju kompletno trebali biti završeni za pet godina.

Gradnja plinovoda "Južni tok" u ruskom gradu Anapi na Crnom moru počinje u petak, a od ove investicije, vrijedne 16 milijardi eura, očekuje se da Europi donese energetsku sigurnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter