Srbija:Prijetnje smrću zam.tužitelja za ratne zločine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je u subotu da je vrlo zabrinuto zbog prijetnji smrću zamjeniku tužitelja Bruni Vekariću i njegovoj obitelji, ocjenivši da se u javnosti stvara ozračje linča kako bi se spriječile tekuće istrage najtežih masovnih zločina.

Priopćenje tužiteljstva uslijedilo je nakon izjave zastupnika vladajuće Srpske napredne stranke u srbijanskom parlamentu Milovana Drecuna da je Vekarić protuzakonito na dužnosti zamjenika tužitelja.

Kampanja koju protiv tužiteljstva vodi zastupnik i predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun "stvorila je atmosferu linča sa ciljem da se konačno onemogući rad u istraživanju najtežih predmeta masovnih ratnih zločina kao što su 'Mediji’, 'Štrpci', 'Istok', 'Srebrenica', 'Naser Orić'", navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo s nadležnim organima utvrđuje odakle stižu te poruke i isitče da "prijetnje smrću i opužbe za veleizdaju neće spriječiti odlučnost tužiteljstva da privede pravdi počinitelje najtežih ratnih zločina".

Zamjenik tužitelja Bruno Vekarić požalio se ranije na prijetnje i upozorio da to može imati ozbiljnije posljedice.

"Dobivam prijetnje. Prijeti se mojoj djeci, prijeti se ljudima s kojima sam ja najbliži i sve to se može pretvoriti u nešto puno ozbiljnije", rekao je u četvrtak za Radio B92.

Drecun je istog dana izjavio da je Vekarić protuzakonito na dužnosti zamjenika tužitelja za ratne zločine i da nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, već ga je na dužnost imenovalo Državno vijeće tužitelja.

Reagirajući na te tvrdnje, Vekarić je rekao da ga je zastupnik naprednjaka optužio jer je kao nekadašnji ratni izvjestitelj jedan od osumnjičenih u predmetu "Mediji".

"Očito se radi o zloj namjeri i kampanji zbog predmeta 'Mediji’, 'Štrpci', 'Bratunac', 'Istok', 'Srebrenica' i 'Braća Bitiqi'. Radimo ozbiljne predmete o kojima će javnost brzo čuti, a ovakvo iznošenje neistina jedan je od načina da se ugrozi samostalnost tužiteljstva", ocijenio je Vekarić za agenciju Beta.

U predmetu "Mediji" vodi se predistražni postupak protiv više osumnjičenih za pozivanje ili poticanje na ratne zločine tijekom ratova 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je zastupnik vladajućih naprednjaka Drecun bio ratni izvjestitelj Radio-televizije Srbije. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter