Srbijansko zdravstvo najgore u Europi


Prema istraživanju obavljenom za potrebe Europskog parlamenta, srbijansko zdravstvo je na posljednjem 35. mjestu u Europi, što je pozicija koje je imalo i prethodne dvije godine, objavila je u ponedjeljak Radio televizija Vojvodine (RTV).

Europski zdravstveni potrošački indeks (EHCI) dodijelio je zdravstvu u Srbiji 451 bod, od mogućih tisuću. Primjera radi, dodaje RTV, Nizozemska je dobila 870 bodova.

EHCI svoje rezultate o zdravstvenome sustavu temelji na dostupnosti, kvaliteti i brzini zdravstvenih usluga.

"Očito da to nismo ozbiljno shvatili, da nismo odgovarajuće radili na poboljšanju zdravstvene situacije u Srbiji", rekao je državni tajnik u srbijanskom ministarstvu zdravstva Berislav Vekić.

Vojvođanska pučka pravobraniteljica Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da građani nisu prijavljivali korupciju, ali su se žalili na pozivne centre i liste čekanja.

"Jedna od šest kategorija koje se boduju jest prevencija. Moramo poraditi na prevenciji, kao i na kvaliteti i dostupnosti zdravstvenih usluga. Lošija je i situacija s listama čekanja", naglasila je pomoćnica vojvođanskog tajnika za zdravstvo Danijela Stanković Baričak.

Prema ocjeni državnog tajnika u ministarstvu zdravstva Berislava Vekića, upravo su liste čekanja, pored dopunskog rada i zapošljavanja segmenti korupcije, objavio je RTV.

U Srbiji se najviše čeka na oftalmološke intervencije, kardiokirurške operacije i operacije kuka i koljena.

Tako se, objavili su ranije srbijanski mediji, u Pančevu operacija katarakte zakazuje za 2017., u Čačku i Novom Sadu za 2018. godinu, a u Beogradu za 2016.

Za magnetnu rezonancu termini se u Srijemskoj Kamenici i Užicu već popunjavaju za početak 2015. godine, a u jednoj bolici tek za 2021. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter