Srbijanski zastupnik zadržan na granici želi ispriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji najoštrije je u nedjelju osudila i nazvala neprimjerenim ponašanje hrvatske policije koja je njezina predsjednika Miodraga Lintu, te predstavnika Narodne skupštine za dijasporu i Srbe u regiji Aleksandra Čotrića zadržala 50 minuta na graničnom prijelazu Bajakovo, prioćeno je u nedjelju Beogradu.

U prioćenju se naviodi da su Linta i Čotrić stigli na granični prijelaz službenim automobilom vlade Srbije i da su imali diplomatske putovnice, ali da su put nastavili tek za 50 minuta i nakon reagiranja generalnog konzula Srbije u Vukovaru Živorada Simića. Kako je navedeno u priopćenju, dok su Linta i Čotrić čekali, vozila sa registarskim oznakama Srbije nesmetano su ulazila u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo.

Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji je, među ostalim, zatražila da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Srbije uputi službeni prosvjed Zagrebu i zatraži objašnjenje, a da MVP Hrvatske uputi javnu ispriku Linti i Čotriću.

U povodu pritužbe srbijanskog izaslanika Miodraga Linte da je izaslanstvo na granici bilo zadržano čak 50 minuta, Ravnateljstvo policije izvijestilo je u subotu da kontrola na hrvatskoj granici, kao vanjskoj granici EU-a, može potrajati, a da je u ovom slučaju trajala 38 minuta. "S obzirom na sustav granične kontrole, a posebno obvezu Republike Hrvatske kao zemlje članice Europske unije, čija je granica i vanjska granica EU-a, granična kontrola može potrajati, pa tako i u slučaju g. Linte, gdje je granična kontrola trajala 38 minuta", odgovorila je glasnogovornica Ravnateljstva policije na upit Hine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter