Srbijanski premijer smjenjuje ministra obrane zbog seksizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je u ponedjeljak da ministar obrane Bratislav Gašić više ne može ostati na tom mjestu poslije sramotne izajve kojom je u nedjelju uvrijedio i ponizio novinarku B92 i sve žene.

Vučić je u ime vlade uputio ispriku novinarki B92 Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji. Također je kazao kako Gašićeva isprika nije dovoljna, ocijenivši da, unatoč tome što je dobro vodio resor obrane, više ne može biti ministar u njegovoj vladi.

Srbijanski ministar obrane izazvao je gnjev javnosti i potaknuo lavinu osuda na društvenim mrežama, na kojima je zatražena njegova ostavka ili smjena, jer je nedoličnom izjavom uvrijedio novinarku B92 tijekom jučerašnjeg posjeta tvornici Prva petoljetka u Trsteniku. Prilazeći novinarima koji su ga čekali nakon obilaska trsteničke tvornice, Gašić je, vidjevši novinarku B92 koja je klečala kako ne bi bila u kadru kolegama snimateljima, prokomentirao: "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", a ta njegova izjava ubrzo je postala viralna na Youtubeu i raširila se društvenim mrežama.

Gašićeva je izjava tijekom večeri u pravoj lavini reakcija na društvenim mrežama ocijenjena "seksističkom", "sramotnom", "primitivnom", "prostačkom", Gašića se nazivalo "prostakom" i "vašarskim primitivcem", a zbog velikog pritiska javnosti prinuđen je bio reagirati i premijer Vučić, ocijenivši komentar ministra obrane kao "sramno ponašanje bez opravdanja".

Srbijanski premijer danas je novinarima rekao da je Gašićeva izjava bila "loša poruka" i da se "mora povući linija između normalne, civilizirane i pristojene Srbije" i onih koje Srbiju ne žele takvu i žele je na svaki način osramotiti i rušiti. "Moramo zaštititi žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi dopustiti", rekao je Vučić, objašnjavajući istodobno kako je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministara i najbliskijih suradnika u vladi i u Srpskoj naprednoj straci (SNS) te da je dobro obavljao posao ministra. Ipak naglasio je kako za Gašićev postupak ne postoje opravdanja i isprike.

Sam Gašić kasno sinoć se ispričao zbog incidenta, navevši u izjavi na Twiteru ministarstva obrane, a potom i upućenu medijima, kako "nema opravdanja za svoju izjavu" i "sramno i skandalozno ponašanje" te se ispričao novinarki i srpskoj javnosti.

Srbijanski ministar obrane našao se već ranije na žestokom udaru javnosti nakon tragičnog pada vojnog helikoptera 13. ožujka u kojem je, tijekom misije spašavanja bebe iz središnje Srbije, stradalo sedam osoba, a za koju je izdao nalog unatoč iznimno lošim vremenskim prilikama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter