Srbijanski premijer napadnut u Srebrenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić naprasno je završio sudjelovanje u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici nakon što je napadnut dok se uspinjao prema mjestu na groblju u Potočarima gdje su bili smješteni svi visoki dužnosnici koji su nazočili komemoraciji.

Vučića, okruženog osiguranjem, nakon zvižduka i uvreda kojima je bio izložen svaki put kada ga je okupljeno mnoštvo vidjelo, na usponu prema "vip loži" počeli su gađati plastičnim bocama, potom i kamenjem, a jedna osoba pokušala ga je fizički napasti.

Srbijanskog premijera zaštitilo je njegovo osiguranje i u velikoj brzini izvelo iz groblja, dok je policija BiH vrlo promtno reagirala i uhitila osobu koja ga je pokušala fizički napasti. Vučića je pred Memorijalnom zgradom, gdje je održana komemoracija, već čekala kolona službenih automobila i on je u velikoj brzini napustio Srebrenicu, mnogo prije ijednog drugog stranog dužnosnika.

Dačić osudio napad na Vučića

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima rekavši da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji. "Premijer Srbije ponio se kao državnik, donijevši odluku da se pokloni žrtvama.

Ovo je još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja. To je napad ne samo na Vučića, nego i na cijelu Srbiju i njezinu politiku mira i regionalne suradnje", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu. Premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu je u Potočarima, gdje je sudjelovao na komemoraciji u povodu 20. godišnjice pokolja u Srebrenici, napala skupina nezadovoljnika i gađala ga raznim predmetima. Beogradski elektronički mediji prenose da je Vučić pogođen kamenom u glavu i lakše ozlijeđen. Izaslanstvo Srbije je, pod zaštitom policije, evakuirano iz Potočara.

Za subotu u 15 sati zakazana je sjednica vlade Srbije nakon koje se, po neslužbenim najavama, može očekivati i priopćenje o sudjelovanju Aleksandra Vučića komemoraciji te o incidentu u Potočarima. Vučić je u pismu javnosti prije odlaska u Potočare poručio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali. U pismu ističe da je njegova ruka pružena "bez bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", te je naglasio da Srbija želi živjeti s Bošnjacima "da zajedno radimo i da počnemo vjerovati jedni drugima".

Duraković: "Vučića napala fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve"

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je u subotu osudio napad na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića rekavši da je to bio napad na žrtve zločina i da je počinitelj fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve. "To je napad na naše sveto mjesto, napad na 136 žrtava i na sve one koji ovdje leže, a ne napad na premijera Vučića koji je ovdje došao odati počast našim žrtvama i promatrati kako se žrtve pokapaju", kazao je Duraković za javni servis BHT 1.

Srbijanski premijer napadnut je najprije verbalno kada je nakon komemoracije ulazio u kompleks spomen mezarja da bi se poklonio pred spomenikom žrtvama i na njega položio cvijet. Iz mase su mu najprije počeli dobacivati "Napolje Vučić" da bi potom u njegovu smjeru bacali i kamenje te boce s vodom. Pratnja srbijanskog premijera i mjesna policija Vučića su izveli k vozilima naguravajući se pritom s masom iz koje su nastavile stizati salve uvreda i prijetnje zbog čega je izgrednike na red morao pozvati i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Duraković nije krio ogorčenje zbog izgreda ustvrdivši da su za to krivi oni koji sa Srebrenicom i žrtvama nemaju nikakve veze. "Čovjek (Vučić) je pokazao emociju, vidjeli smo to kada se sreo s majkama Srebrenice, a onda se dogodi da netko tko uopće nije iz Srebrenice i tko nije nikog pokapao, neka ljudska fukara dođe ovdje baciti mrlju na ovo sveto mjesto", kazao je Duraković. Vučiću i vladi Srbije u ime organizatora ponudio je ispriku te ih je pozvao da prihvate činjenicu da su izgred izazvale osobe koje ni na koji način ne mogu predstavljati Srebrenicu i ljude koji u njoj žive. "Ako to ne bude tako shvaćeno onda doista nismo spremni za pomirenje", kazao je rezignirano Duraković.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter