Srbijanski dužnosnik morao napustiti Kosovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin prepraćen je u ponedjeljak popodne s teritorija Kosova do prijelaza sa Srbijom, a Kosovska policijska služba (KPS) uhitila je deset osoba koje su s Vulinom nazočile Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica, izvijestili su beogradski mediji.

U Prištini, pak, tvrde da je Vulin morao napustiti Kosovo jer mu je istekao rok važnosti dozvole prištinskih vlasti za boravak koji mu je, navodno, bio dopušten do 14 sati.

Zamjenik ravnatelja ureda za Kosovo Krstimir Pantić kaže, međutim, da je KPS je odredila pritvor od 48 sati za deset mladića i djevojaka koji su nakon Božićne liturgije privedeni u Gračanici, a da su pripadnici KPS sproveli Aleksandra Vulina sa Kosova.

Pantić je beogradskim medijima rekao da se uhićeni terete za sudioništvo u paralelnim institucijama kosovskih Srba. 

"To je jedino obrazloženje, sve je neslužbeno", ustvrdio je Pantić, rekavši da su svi privedeni mladići "građani sa sjevera Kosova koji nemaju veze ni s politikom ni s paralelnim institucijama", prenose beogradski elektronički mediji.

Aleksandar Vulin medijima je rekao i da je razgovarao s posebnim predstavnikom Europske unije Samuelom Žbogarom, te da je Žbogar kontaktirao predstavnike kosovskih institucija koji, navodno, ni jednog trenutka nisu rekli da su uhićeni počinili neko kazneno djelo.

Glasnogovornik KPS Brahim Sadriu u ponedjeljak navečer je rekao prištinskim medijima da su uhićene osobe bile sumnjive policiji Kosova i da ih je zato privela, izvijestili su elektronički mediji u Beogradu.

Sadriu je, kako se navodi, rekao da je policija Kosova brinula o sigurnosti Vulina tijekom njegova posjeta i da je privedeno devet osoba "zbog osnovane sumnje da su ugrožavali opću i osobnu sigurnost osoba koje je policija danas pratila".

Reagirali su i dužnosnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu, a episkop raško-prizrenski Teodosije ocijenio je da je KPS provela policijsku raciju među posjetiteljima Gračanice, čime je radost Božićnih svečanosti u tom manastiru "zasjenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije" koja "na krajnje primitivan način pokazuje brutalnu silu".

"Imajući u vidu incidente koje je kosovska policija izazvala za prošlogodišnji Vidovdan, gotovo da je pravilo da svaki vjerski praznik Pravoslavne crkve protekne u strahu od policijskog terora i uhićenja", priopćila je Eparhija raško-prizrenska.

Vlasti u Prištini odbile su prošlog tjedna dozvoliti predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da na pravoslavni Božić 7. sječnja nazoči liturgiji u manastiru Gračanica na Kosovu, uz obrazloženje da je ta odluka donesena u dogovoru s međunarodnim partnerima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter