Srbija želi zabraniti neofašiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj srpske policije Milorad Veljovic potvrdio je u ponedjeljak da je medu 249 privedenih osoba u neredima nakon nedjeljne Parade ponosa u Beogradu u pritvoru zadržan i voda neofašistickog pokreta Obraz Mladen Obradovic. Pokazuje li to da Srbija ovoga puta misli ozbiljno?

Veljovic Obradovica smatra jednim od glavnih organizatora nereda, te ocjenjuje da su napadi na policiju bili izuzetno organizirani, sinkronizirani i da se nisu slucajno dogodili. To je ilustrirao cinjenicom da je preko 60 posto privedenih iz unutrašnjosti Srbije, što znaci da je akcija ocito uvježbavana.

Konacnu brojku ozlijedenih policajaca Veljovic je zaokružio na 132, dok je u neredima stradalo i 25 gradana. Ošteceno je 15 službenih vozila i velika kolicina zaštitne opreme, javlja Mondo.

Nakon potvrde da su demonstracije organizirale neofašisticke organizacije probudilo se i srpsko pravosude, pa je Slobodan Homen, državni tajnik Ministarstva pravde, potvrdio da je ovo ministarstvo pokrenulo prijedlog zabrane desnicarskih organizacija, s namjerom sprecavanja nereda poput nedjeljnih.

Srpski mediji danas izlaze s razlicitim pogledima na jucerašnje dogadaje, ovisno o uredivackoj politici. U huškanju prednjaci tabloid Press, koji predvodi antigay kampanju u Srbiji, naslovima 'Neredi zbog gejeva', 'Za nerede su krive sigurnosne snage', i ironicnim 'Gejevi: Uspjeli smo'.

Kurir iznenaduje živopisnom reportažom pod naslovom 'Dan kada je grad gorio', iz koje izmedu ostalog doznajemo i kako su skupine 'navijaca' predvodili pravoslavni svecenici.

Danas primjecuje da su huligani opljackali nekoliko prodavaonica i kiosaka na Terazijama, baš kao i prije nekoliko godina kad su, u demonstracijama nakon priznavanja Kosova, krenule masovne pljacke. Inace, u neredima je pretucen i urednik rubrike Društvo u ovom listu Aleksandar Roknic.

E-novine i Pešcanik danas posebno naglašavaju ulogu crkve, koja je predvodila huligane, ali prenose i prijetnje s neofašistickih foruma, koje se nastavljaju i nakon nereda.


Podijeli: Facebook Twiter