Srbija zabranjuje HRT

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republicka radiodifuzna agencija Srbije najavila je zabranu emitiranja TV programa iz regije, medu ostalim i programa HRT-a. Prema rijecima dopredsjednika Savjeta agencije Gorana Karadžica, zbog nereguliranih autorskih prava mnoge bi televizijske postaje iz regije mogle biti iskljucene iz sustava kabelskih operatera. Prakticki, to bi znacilo da se na teritoriju Srbije više ne mogu gledati programi Hrvatske radiotelevizije - HRT1 i HRT2, TV Nova i RTL te programi iz Bosne i Hercegovine - BN i OBN, TV Atlas iz Crne Gore.

Karadžic objašnjava da se u kabelskom sustavu u Srbiji emitiraju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju pa je neophodno što prije usvojiti pravilnik koji ce regulirati to podrucje, a on bi mogao biti donesen u studenom.

- Reagirat cemo u veoma kratkom roku i u suradnji s kabelskim operaterima usuglasiti rješenja ovakve sporne situacije. Takvi programi moraju biti iskljuceni iz svih kabelskih sustava. Ne postoji prijelazno rješenje, objasnio je Karadžic beogradskom dnevniku Danas. List citira i Jánosa Römera, glasnogovornika HRT-a, da HRT ne može dopustiti da se tereti zbog ilegalnog korištenja sadržaja koji su na njihovim programima, a ciji oni nisu vlasnici.

- Utoliko uvijek tražimo da se pitanje autorskih prava regulira. Svjesni smo posebnog interesa gradana Srbije za našim programima i da reguliranje prava ne mora nužno znaciti i iskljucivanje programa u cjelini. Sve ovisi o tome kako pojedini kabelski operater ugovori s nadležnom institucijom u zemlji u kojoj djeluje, odnosno kako regulira autorska prava s vlasnicima prava, naravno, u opsegu mogucnosti koje pruža zakonodavstvo. Ako ima dokaze da su prava regulirana, HRT kabelskom operateru ne uskracuje ukljucivanje programa, rekao je Römer.

Clan Vijeca za elektronicke medije u Hrvatskoj rekao je da je, kao rješenje ovog problema, moguce zatamniti ekran u trenutku kada se emitira program za koji nisu regulirana autorska prava. Takva praksa, inace, vec postoji osobito u slucaju prijenosa Lige prvaka, Formule 1 i slicnih programa za koje u svakoj državi pojedine postaje imaju licencu.


Podijeli: Facebook Twiter