Srbija: Vučićev SNS na pragu apsolutne pobjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prvim preliminarnim rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila je oko 50 posto glasova što znači apsolutnu većinu u parlamentu sa 160 zastupničkih mandata.

SPS će s 15 posto glasova imati 50 mandata, a Demokratska stranka Dragan Đilasa i Nova demokratska stranka Borisa Tadića imaju blizu šest posto podrške biračkog tijela.

Ispod praga je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, a upitan je i ulazak u parlament Liberalno demokratske partije i konzervativnog pokreta “Dveri.

Na birališta je izašlo je oko 50,3 posto birača, odnosno nešto više od tri i pol milijuna glasača.

Na ovim se  izborima biralo za 250 zastupničkih mjesta a ponuđeno je 19 lista,  koalicija, stranaka , pokreta i udruga sa ukupno 3.020 kandidata. 

Istodobno sa parlamentarnim,  održani su i izbori za 110 vijećnika Skupštine Beograda čija će većina  odlučiti o gradonačelniku srbijanske prijestolnice.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević kazao je na tiskovnoj konferenciji da je po regijama najviše građana s pravom glasa izišlo na izbore u središnjoj Srbiji 52,3 posto, u Beogradu 47,6 posto i u Vojvodini 49,2 posto. Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 19 časova izišlo 53,6 posto upisanih birača, dok ih je 2008. izišlo 54,2 posto, a 2007. godine 56,7 posto birača.

Po riječima Blagojevića, odziv je u skladu s predviđanjima koja su ukazivala da bi se mogao kretati oko 55 posto, što će se, po njegovim riječima, pokazati točnim kada se uključe i podaci s Kosova.

Istodobno s parlamentarnim izborima održavaju se i lokalni izbori u Beogradu, a prema priopćenju Gradskog izbornog povjerenstva na izborima je do 18 sati glasovalo 47,35 posto birača. Predsjednik povjerenstva Zoran Lukić kazao je da nije bilo problema u radu biračkih odbora te da je ukupan postotak izlaznosti sličan onome s prethodnih izbora 2012. godine. Povjerenstvo će oko 23 sata priopćiti preliminarne rezultate izbora na temelju obrađenih glasova s 20-25 posto obrađenih biračkih mjesta. (B. OPRIJAN ILIĆ/NL; Hina)


Podijeli: Facebook Twiter