Srbija: Voda se povlači, procjene štete za 10 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Situacija u Srbiji se nakon desetodnevne borbe s poplavama polako normalizira a Stožer za izvanredne situacije ocijenio je u nedjelju da nema opasnosti od novih poplava iako se voda još nije povukla sa svih postradalih područja.

Poslije 12-dnevnog prekida rada zbog poplava ponovno je pušten u pogon blok A najveće srpske termoelektrane Nikola Tesla. "Nema novih kriznih točaka u odnosu na one koje smo imali proteklih 12 dana", rekao je šef sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. Izvanredno stanje i dalje je u najugroženijim područjima: Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Krupnju, Malom Zvorniku, Koceljevi, Vladimircima, Obrenovcu, Ljigu, Ubu, Lajkovcu, Osečini, Mionici, Paraćinu, Svilajncu, Smederevskoj Palanci, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i Šidu. Ravnatelj "Srbijavoda" Goran Puzović izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da su u poplavljenim područjima vodostaji u opadanju, a izlivene rijeke se povlače u svoja korita.

Visoka razina vode i dalje pravi probleme u četiri poplavljena srijemska sela: Jameni, Moroviću, Višnjićevu i Sremskoj Rači, gdje se rijeka Bosut ne može ulijevati u Savu čiji je vodostaj zbog velikih količina padalina u BiH i Hrvatskoj proteklih dana i dalje značajno visok, ali nizvodno od Srijema nema opasnosti od izlijevanja Save.

Stanje se polako normalizira i na području Obrenovca, grada koji je najviše nastradao. Zbog smanjene proizvodnje struje Srbija je, prema riječima premijera Aleksandra Vučića, plaćala struju iz uvoza od 500.000 do milijun eura dnevno. Prve službene procjene štete od poplava u Srbiji znat će se, kako je službeno najavljeno, u narednih desetak dana.

I dalje su u prekidu pojedine lokalne i magistralne ceste, te promet na pruzi Beograd-Bar između Beograda i Valjeva. Zbog katastrofalnih poplava prouzročenih iznimno velikom količinom padalina u središnjoj i zapadnoj Srbiji na teritoriju cijele zemlje je proglašeno izvanredno stanje koje je trajalo od 15. do 23. svibnja.

U poplavama su stradale najmanje 34 osobe, oko 32.000 ih je evakuirano a poplavljeno je ili potpuno uništeno više od 3.500 kuća i objekata. Najveću štetu pretrpjeli su poljoprivreda, energetski sektor i infrastruktura, a škole u mnogim poplavljenim krajevima još nemaju uvjete za nastavu. Gradske vlasti u Beogradu najavile su danas da će do kraja tjedna zatvoriti neke od kolektivnih centara u sportskim halama u kojima su tijekom evekuacije bili smješteni uglavnom stanovnici Obrenovca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter