Srbija: Uhićeno 250 dilera, huligana i ekstremista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U koordiniranoj akciji koja je započela u petak ujutro na cijelom teritoriju Srbije uhićeno je oko 250 osoba, pretreseno je više od 900 lokacija, a zaplijenjene su velike količine narkotika, priopćio je ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović.

Veljović je novinarima potvrdio da je akcija, pod nazivom "Grom", organizirana po nalogu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti i da su je zajedno proveli policija, tužiteljstvo i Ministarstvo pravde u svih 27 policijskih uprava na teritoriju Srbije.

- Cilj zajedničke koordinirane akcije je da se uđe u dilersku mrežu koja hara Srbijom, rekao je Veljović te je naglasio da se u akciji "prvi put pokazalo potpuno jedinstvo policije, tužiteljstva i pravosuđa".

Po broju privedenih i količini nađene droge prednjači Novi Sad, gdje je zaplijenjeno pet kilograma heroina, a jedna od karakteristika akcije "Grom" je i što su nađene veće količine heroina nego marihuane.

Veljović je rekao da među privedenim narkodilerima ima ekstremista i članova organiziranih kriminalnih skupina, a preciznije podatke najavio u priopćenju koje se očekuje do kraja dana.

Policija je zaplijenila i velike količine oružja i streljiva te velik broj automobila, a tijekom akcije u Novom Pazaru uhićena je i jedna osoba za kojom se već dugo tragalo zbog ubojstva.

Jedan od zaključaka ureda za koordiniranje službi sigurnosti bio je, prema riječima Veljovića, da se utemelji posebna služba koja će se baviti borbom protiv droge, a današnja akcija i uhićenja pokazali su opravdanost osnivanja takve službe za borbu protiv narkodilera.

Veljović je veoma bitnim istaknuo što niti jedna vijest o akciji nije procurila u javnost, iako je sudjelovao veliki broj ljudi.

Srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u akciji pretreseno 909 lokacija na teritoriju cijele Srbije, a očekuje se da će 242 osobe biti procesuirane, dok je za sada za njih 127 određeno zadržavanje.

- Ovo je udar na distributivnu mrežu, rekao je Dačić novinarima u vladi, istaknuvši da je cilj akcije sprječavanje proizvodnje, raspačavanja i prodaje narkotika, kao dio "opće i oštre borbe protiv organiziranog kriminala, narkotika, financijskih zloporaba i huligana".

Uhićenja su u četvrtak najavili i Dačić i Veljović, a nešto određeniji bio je predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i vicepremijer Aleksandar Vučić.

- Spremni smo i obračunat ćemo se s onima koji su razorili Srbiju i oduzeli joj budućnost i pravo na drugačiji i bolji život. Vidjet ćete idućih dana, koliko sutra i prekosutra, naš žestok obračun s organiziranim kriminalom, završetak istrage 24 sporne privatizacije i još nekoliko važnih akcija države. Bit će veoma interesantno do kraja godine, rekao je u četvrtak Vučić na predizbornom skupu SNS uoči lokalnih izbora u beogradskoj općini Voždovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter