Srbija: U antikorupcijskoj akciji uhićeni poduzetnici i političari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je tijekom noći uhićeno 79 osoba osumnjičenih za korupciju i zloporabe, a među uhićenima su i nekadašnji ministar i direktorica jedne državne agencije, priopćio je u subotu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji ministar policije Nebojša Stefanović.

Istraga je trajala od 2004. godine, a svi uhićeni osumnjičeni su za niz kaznenih djela kojima je državni proračun oštećen za više od 100 milijuna eura.

Na popisu 79 uhićenih, kojima je ministar policije navodio samo inicijale, nalaze se i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, te biznismen Željko Žunić, vlasnik tvrtke "Beokemije", navode beogradski mediji

U skupini uhićenih je i sedmoro pomoćnika ministara, direktori javnih poduzeća, nekoliko poslovnih ljudi, te bivši i sadašnji predsjednici nekoliko općina protiv kojih je istraga vođena više od 10 godina u 20 slučajeva.

Stefanović je naveo da će biti podnijete kaznene prijave protiv još 39 osoba, a da se za pet osoba traga.

Na popisu kaznenih djela je pranje novca, zloporaba službenog položaja, primanje i davanje mita, zlouporabe u javnim nabavama, te djela korupcije u svezi s poljoprivredom i izdavanje građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama

"Materijalna šteta za proračune Srbije, Vojvodine, Grada Beograda, Dunav osiguranja, Željezare Smederevo i pojedinih općina je više od 100 milijuna eura", rekao je ministar policije Stefanović.

Slobodan Milosavljević bio je predsjednik Gospodarske komore Srbije, od 2001. do 2004. godine vodio je resor trgovine, turizma i usluge, a od svibnja 2007. godine do srpnja 2008. bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Zorana Marković bila je direktorica Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Vijeće te agencije razriješilo, nezadovoljan njezinim radom.

Za Željka Žunića, vlasnika "Beokemije", beogradski mediji navode da je s vlasnikom "Interkomerca" Goranom Perčevićem, nekadašnjim kadrom Socijalističke partije Slobodana Miloševića, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenicima, a protiv njih je nekoliko banaka podnijelo kaznene prijave.

Ministar Nebojša Stefanović najavio je da će policija nastaviti intenzivno raditi na rasvjetljavanju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo tko izvuče, bez obzira na stranačku pripadnost ili dužnost koju obnaša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter