Srbija: Tužiteljstvo traži istragu masovne grobnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije zatražilo je uviđaj još jedne lokacije na prostoru kamenoloma Rudnica kod Raške, na jugu Srbije, za koju se sumnja da je masovna grobnica u kojoj su pokopana tijela žrtava sukoba na Kosovu 1999. godine, priopćeno je u četvrtak iz ovog tužiteljstva.

Na lokaciji kamenoloma Rudnica su od travnja do kraja svibnja nađeni posmrtni ostaci najmanje 34 osobe za koje se sumnja da su stradale tijekom sukoba na Kosovu 1999.

Pojedini dijelovi kamenoloma Rudnica prvi put su pretraživani 2007. godine, a potom i 2010., 2011. i 2013. godine, a u ekshumaciji na prostoru za koji se sumnja da je masovna grobnica od travnja do sada nađeni su ostaci najmanje 34 osobe čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK (DNA).

Proces je započet u okviru aktivnosti Povjerenstva za nestale osobe i Radne grupe za nestale na osnovu naloga Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od 23. travnja.

Dio posmrtnih ostataka trenutno je podvrgnut sudsko-medicinskoj, forenzičkoj obradi i identificiranju, a u taj proces uključeni su tim sudskih vještaka iz Srbije i stručnjaci europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX).

Proces pretrage i identificiranja prate i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa, Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe i prištinsko izaslanstvo za nestale. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter