Srbija: Tri predsjednička kandidata poduprla prosvjede mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidati na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Srbiji Saša Janković, Boško Obradović i Ljubiša Preletačević Beli podržali su u utorak prosvjede mladih i studenata, održane u ponedjeljak navečer u Beogradu, Novom Sadu i Nišu zbog sumnje u regularnost izbora, a potpori se pridružila i Nova Srbija Velimira Ilića, doskorašnjeg koalicijskog partnera Aleksandra Vučića.

"Dragi mladi ljudi na beogradskim ulicama, izrazite slobodno vaš prosvjed zbog nefer izbora; samo nenasilno i ne dopustite provokacije.To je vaše pravo!", poručio je na svom Twitter profilu Saša Janković, donedavni pučki pravobranitelj i drugoplasirani na predsjedničkim izborima.

Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, koji je kroz parodiju tijekom izborne kampanje ismijavao srbijanske političare i politiku, a osvojio treće mjesto na izborima, podržao je prosvjed i sudionike pozvao na dostojanstvo. "Pozdrav za dostojanstveni prosvjed. Samo polako, fino i mangupski", napisao je Beli na svom Twitteru, a potom je na Facebooku napisao kako ne može nikome zabraniti da ide na prosvjede, ali se boji da će "netko iskoristiti omladinu radi svojih stranačkih interesa".

"Nemojte mi nametati da ja trebam stajati ispred te omladine. Ja sam svoju misiju odradio, pokazao sam da može, a sada lijepo spremajte lokalne pokrete i mijenjajte stvari iz korijena, ne s vrha", napisao je Ljubiša Preletačević Beli.

Vođa konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović pohvalio je na Twitteru sudionike prosvjeda i zatražio od njih da ne dopuste nikakve provokacije "niti da prosvjed preuzmu strane agenture koje prave obojene revolucije".

Prosvjednike podupire i Nova Srbija, stranka Velimira Ilića, koji je donedavno bila koalicijski partner Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Nova Srbija u priopćenju navodi da mladi "prepoznaju nepravdu koja je učinjena u izbornom procesu prema svim kandidatima oporbe, kao i prema građanima kojima nije omogućeno da glasuju".

"Mi stariji smo se borili za demokraciju i nismo se uspjeli izboriti. Na vama je sada teret da se izborite da Srbija bude zemlja u kojoj ćete ostajati, zapošljavati se na osnovu kvalitete i pravih, a ne lažnih diploma i partijskih knjižica jedne stranke", poručila je Nova Srbija sudionicima prosvjeda koji predsjedničke izbore smatraju nepoštenim i neregularnim.

Aktualni srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da su "prosvjedi u redu dok nisu nasilni", ocijenivši kako "svatko može biti sretan ili nesretan zbog izbornih rezultata".

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu u ponedjeljak navečer je nekoliko tisuća studenta i mladih prosvjedovalo nezadovoljno rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio premijer Aleksandar Vučić, a skupove su započeli uglavnom studenti okupljeni posredstvom društvenih mreža.

Na skupu u Beogradu primijećene su i manje skupine pobornika desničarsko-nacionalističkih pokreta, na zgrade Skupštine i srbijanske vlade bacana su jaja i plastične boce, a prosvjedi su protekli bez ozbiljnijih incidenata.

Nova okupljanja zakazana su za 18 sati, a sudionici komuniciraju posredstavom društvenih mreža na kojima su sinoć online dijelili snimke s prosvjeda na beogradskim ulicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter